Koronavīrusa paveids "Mī" var radīt bažas, brīdina EZA (15)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien paziņojusi, ka koronavīrusa paveids "Mī" var radīt bažas, lai gan nav datu, kas liecinātu, ka tas var izkonkurēt delta variantu.

"Mī" pirmo reizi tika identificēts janvārī Kolumbijā. Paveida zinātniskais nosaukums ir B.1.621. Pasaules Veselības organizācija (PVO) šomēnes atzina "Mī" par paveidu, kas izraisa interesi.

EZA, kas galvenokārt koncentrējusies uz ļoti lipīgo delta variantu, pēta arī citus paveidus, tostarp Peru identificēto koronavīrusa paveidu "Lambda" un "Mī", sacīja EZA Bioloģisko veselības apdraudējumu un vakcīnu stratēģijas vadītājs Marko Kavaleri.

Viņš norādīja, ka "Mī" raisa lielākas bažas, jo tas var būt noturīgs pret vakcīnu radīto imunitāti.

EZA apspriedīs ar vakcīnu ražotājiem pašreizējo vakcīnu efektivitāti cīņā ar "Mī", sacīja Kavaleri.

Viņš gan norādīja, ka pašreiz nav datu, kas liecinātu par plašu "Mī" izplatību, un nav skaidrs, vai šis paveids varētu izkonkurēt delta paveidu.

Visi vīrusi, tostarp SARS-CoV-2, kas izraisa Covid-19, laika gaitā piedzīvo mutācijas. Lielākajai daļai mutāciju nav lielas ietekmes, bet ir paveidi, kas ietekmē vīrusa īpašības, piemēram, to, cik lipīgs tas ir, cik smagu saslimšanu izraisa un noturību pret vakcīnām.

PVO pašreiz atzinusi četrus koronavīrusa paveidus par tādiem, kas dod pamatu bažām, tostarp ir alfa paveids, kas izplatīts 193 valstīs, un delta paveids, kas izplatīts 170 valstīs.

Pieci paveidi, tostarp "Mī", tiek novēroti.

"Mī", kas pirmo reizi tika atklāts Kolumbijā, izplatījies arī uz citām Dienvidamerikas valstīm un konstatēts arī Eiropā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu