Reitingā starp pasaules labākajām augstskolām iekļuvušas arī septiņas Latvijas augstskolas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Starptautiskajā augstskolu reitingā "U-Multirank" starp pasaulē labākajām universitātēm iekļuvušas arī septiņas Latvijas augstskolas, liecina reitinga apkopotā informācija.

Augstus sniegumus uzrādījusi Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), izcīnot 13 "A" līmeņa jeb ļoti augstus vērtējumus reitingā. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, tas ir par diviem "A" līmeņa vērtējumiem vairāk nekā pērn.

Otrajā un trešajā vietā ierindojas Banku augstskola un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA). Katra augstskola saņēmusi desmit "A" līmeņa novērtējumus. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Banku augstskola šogad nopelnījusi par četriem "A" līmeņa vērtējumiem vairāk nekā pērn, bet RTA rezultātu uzlabojusi par vienu vērtējumu.

Pārējās universitātes - Daugavpils Universitāte (DU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Latvijas Kristīgā akadēmija un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) - katra nopelnīja deviņus "A" līmeņa novērtējumus, kas ir par diviem novērtējumiem katrai augstskolai vairāk nekā pērn.

Kopumā Latvijas universitātes vislabākos sniegumus uzrādījušas starptautiskā orientācijā un reģionālajā iesaistē. Viszemākie rezultāti fiksēti pētniecībā un zināšanu pārnesē.

RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja informēja, ka RTU "A" līmeņa novērtējumu saņēmusi par atvērtās piekļuves publikāciju īpatsvaru, absolventu nodarbinātības līmeni un izveidoto uzņēmumu īpatsvaru, pašu dibināto jeb "spin-off" uzņēmumu skaitu, zinātnei piesaistīto finansējumu, bakalaura un maģistra studiju absolvēšanu paredzētajā laikā, bakalaura programmām angļu valodā.

Šogad RTU uzlabojusi rezultātus četros kritērijos - par starpdisciplinārajām publikācijām, studentu mobilitāti, pēcdoktorantu skaitu un ārzemju akadēmiskā personāla piesaisti.

"U-Multirank" ir pasaulē lielākais daudzdimensionālais reitings, kas veidots īpaši draudzīgs lietotājiem, piemēram, potenciālajiem studentiem, izvēloties savu universitāti, jo ļauj izvērtēt to pēc konkrētām zinātnes un studiju jomām, kas tai ir spēcīgākas. Veidojot reitingu, izmantota pašu augstskolu sniegtā informācija, dažādu starptautisku un valstu datubāzu informācija, aptauju rezultāti. Šogad reitingā iekļauta informācija par 1948 augstākās izglītības iestādēm. No Latvijas reitingā piedalās 21 augstskola.

"U-Multirank" reitingu veido piecas daļas - studiju process, pētniecība, tehnoloģiju pārnese jeb valorizācija, internacionalizācija un reģionālā iesaiste, un katrā no šīm daļām augstskolas izvērtētas pēc vairākiem kritērijiem. Latvijas augstskolām šis reitings ir svarīgs, jo kopš 2016.gada Izglītības un zinātnes ministrija līgumos ar augstskolām par budžeta finansējuma piešķiršanu ir ietvērusi nosacījumu par piedalīšanos "U-Multirank".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu