Uzņēmējs uzskata, ka bēgļu centrā Mucenieki pieļauti konkurences pārkāpumi pārtikas piegādēs (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki".
Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs "Mucenieki". Foto: Paula Čurkste/LETA

Uzņēmējs uzskata, ka bēgļu centrā Mucenieki pieļauti konkurences pārkāpumi pārtikas piegādēs. Aculiecinieku video fiksēts kā karantīnas laikā bēgļu centrā Mucenieki notikusi tirdzniecība, neievērojot epidemioloģiskās prasības. PMLP sola pārskatīt kārtību kā bēgļu centrā Mucenieki karantīnas apstākļos notiek preču piegāde to iemītniekiem. Patvēruma meklētāju centrā “Mucenieki” vispārējā karantīna atcelta. Joprojām ar Covid-19 slimo 5, karantīnā atrodas 25 iemītnieki

Līdz novembra vidum Latvijas pierobežā ar Baltkrieviju joprojām ir spēkā ārkārtas situācija. Saspringta un nokaitēta gaisotne valda arī pierīgā bēgļu centrā Muceniekos. Tur Covid dēļ ieviesa karantīnu, un tās laikā atklājās, ka Iekšlietu ministrijas iestāde nav bijusi gatava tam kā darbs jāorganizē ārkārtas apstākļos. Centra vadītājs un vietnieks drīz pēc bēgļu sarīkotā dumpja saslima. Šobrīd uz laiku tur iecelts jauns priekšnieks.

Ar mums sazinājās kāda vietējā veikala īpašnieki, kuri karantīnas laikā Mucenieku iemītniekiem piegādāja pārtikas preces. Viņi pārmet centra vadībai un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, ka noticis mēģinājums ar negodīgiem paņēmieniem viņu tirgošanos ierobežot. PMLP priekšniece mums apstiprina, ka, iespējams, dažas procedūras nestandarta apstākļos nav bijušas līdz galam pārdomātas.

Augustā un septembra sākumā patvēruma meklētāju centrā Mucenieki, kas spēj uzņemt līdz 450 cilvēku, ik dienu no Baltkrievijas pierobežas tika ievesti vairāki desmiti jaunu iemītnieku. Pēc bēgļu testēšanām atklājas, ka daudzi ir saslimuši ar COVID-19. Tika ieviesta karantīna. Ja līdz tam ikviens no patvērumu centra varēja pats doties iepirkties uz blakus esošajiem veikaliem, kopš 7.septembra iestādes vārti tika aizslēgti. Iemītnieki paziņoja, ka viņi policijai dod dažas stundas karantīnu atcelt, pretējā gadījumā draudēja izgāzt žogu un aizmukt.

Sadumpojušies iemītnieki tiek nomierināti. Izdodas arī atrast pagaidu risinājumu, kā viņiem nogādāt preces no vietējiem veikaliem, kurus apmeklēt viņiem uz nenoteiktu laiku ir aizliegts. Kā sarunā ar Nekā personīga stāsta vietējā veikala ALEA pārstāve, viņus sazvanījis bēgļu centra vadītājs un vietnieks un izskaidrojis, kāda būs jaunā kārtība.

Ar patvēruma meklētāju centra “Mucenieki” vadītāja vietnieku Elviju Lambertu Nekā personīgi neizdodas sazināties. Kā mums apstiprināja iestādes pārraugs Pilsonības un migrāciju lietu pārvalde - viņš iesniedzis slimības lapu un no 30.septembra darba attiecības Muceniekos pārtrauks. Atlūgumu jau uzrakstījis agrākais centra priekšnieks Pēteris Grūbe.

Sarunā ar Nekā personīga Salaspils policijas priekšnieks šādu iespēju, ka viņa darbinieku ieteikumu dēļ patvērumu meklētāju centrā vienam uzņēmējam aizliegta tirdzniecība, noliedza. Līdzīgi mums apgalvo arī Valsts Policijas preses centrā Rīgā.

Abi konkurējošie veikali atrodas pārdesmit metru attālumā no patvēruma meklētāju centra. Veikals ALEA, kuram tirgošanās karantīnas laikā tika liegta, te ienācis tikai janvārī. Otrs strādā jau 20 gadus.

Veikala Mucenieki īpašnieks noliedz, ka viņam bijusi kāda īpaša pretimnākšana no centra vadības puses. Noliedz, ka viņu izlobējuši kādi Salaspils policijas darbinieki. Saņēmis telefona zvanu, ka var braukt tirgoties, un to darījis. Viņš apgalvo, ka pirmajās karantīnas dienās teritorijā varējuši braukt abi veikali, bet tikai katrs savā laikā. Pēc tam kārtība mainīta un braucis viņš viens. Kāpēc - tas neesot zināms.

Nekā personīga rīcībā nonākuši patvēruma meklētāju centra iemītnieku filmēti video. Tajos redzams, kā preču piegādi centra teritorijā veicis veikals “Mucenieki”. Tā īpašnieks un vairāki patvēruma iestādes iedzīvotāji karantīnas laikā nelieto sejas maskas. Netiek ievēroti distancēšanās noteikumi. Tupat līdzās notiekošajā noraugās vairāki Valsts policijas darbinieki.

Otra veikala, ALEA īpašnieki, uzskatot, ka pārkāptas viņu tiesības brīvi tirgoties, vērsušies pēc palīdzības Latvijas Neatkarīgo tirgotāju kooperācijā, kas pārrauga mazos reģionu veikalus.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vadība sarunā ar Nekā personīga noliedz, ka Mucenieku centrā notikusi viena uzņēmēja interešu lobēšana. Ņemot vērā karantīnas laikā piedzīvoto sajukumu tirdzniecības organizēšanā, tikšot domāts kā ieviest vienotu un visiem saprotamu kārtību, lai līdzīgas situācijas neatkārtotos.

No ceturtdienas Mucenieku centrā vispārējā karantīna ir atcelta. Bet tā jebkurā brīdī atkal var tikt atjaunota, ja saslimušo skaits strauji pieaugs. Pēc pēdējām ziņām piektdien Muceniekos atradās 272 patvēruma meklētāji. No tiem karantīnā joprojām ir 25, 5 slimi ar Covid 19. Jūrmalā Dzintaros papildus izmitināti 47.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu