EZA sākusi vērtēt datus par "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 balstvakcinācijas devu (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto.
''Moderna'' vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: EPA/ROBERT GHEMENT/Scanpix

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ir sākusi vērtēt pieteikumu uzņēmuma "Moderna" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 balstvakcinācijas devas lietošanai vismaz sešus mēnešus pēc otrās devas bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem, informēja Zāļu valsts aģentūrā.

Balstvakcinācijas devas ievada vakcinētiem cilvēkiem, proti, cilvēkiem, kuri ir pabeiguši primāro vakcināciju, lai atjaunotu aizsardzību pēc tās mazināšanās.

EZA Zāļu reģistrācijas komiteja veiks uzņēmuma "Moderna" iesniegto datu par "Spikevax", tostarp pašlaik notiekošā klīniskā pētījuma rezultātu, izvērtēšanu paātrinātā kārtībā.

Balstoties uz šo vērtējumu, Zāļu reģistrācijas komiteja sniegs ieteikumu par nepieciešamību atjaunināt produkta informāciju. EZA drīzumā sniegšot informāciju par vērtēšanas iznākumu.

Kamēr tiek veikta vērtēšana, EZA un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ESPKC) atsevišķā paziņojumā ir uzsvēruši savu nostāju attiecībā uz Covid-19 vakcīnu papildu un balstvakcinācijas devu nepieciešamību. Lai gan EZA un ESPKC uzskata, ka vispārējā sabiedrībā nav steidzamas nepieciešamības pēc Covid-19 vakcīnu balstvakcinācijas devām, EZA veic pašreizējā pieteikuma izvērtēšanu, lai nodrošinātu, ka nepieciešamības gadījumā ir pieejami vajadzīgie pierādījumi turpmākai vakcīnu devu izmantošanai.

Par padomu sniegšanu vakcinācijas īstenošanai joprojām ir atbildīgas nacionālās imunizācijas padomes, kuras vada vakcinācijas kampaņas katrā Eiropas Savienības dalībvalstī. Kamēr EZA izvērtē attiecīgos datus, dalībvalstis var jau apsvērt sagatavošanās plānus vakcīnu balstvakcinācijas un papildu devu ievadei.

"Moderna" ražotā vakcīna pašlaik apstiprināta lietošanai bērniem no 12 gadu vecuma un pieaugušajiem. Tajā ir par matricas RNS (mRNS) dēvētā molekula, kas satur instrukcijas pīķa proteīna veidošanai. Pīķa proteīns dabā sastopams uz Covid-19 izraisošā vīrusa SARS-CoV-2 virsmas. Šī vakcīna iedarbojas, sagatavojot organismu aizsardzībai pret SARS-CoV-2 vīrusu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu