Levits: Latvijā nepieciešama mērķtiecīga vēža skrīninga programmas plānošana (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits apmeklē Slovēnijas Sabiedrības veselības nacionālo institūtu.
Valsts prezidents Egils Levits apmeklē Slovēnijas Sabiedrības veselības nacionālo institūtu. Foto: Publicitātes foto

Latvijā ir nepieciešama mērķtiecīgāka vēža skrīninga programmas plānošana, trešdien vizītē Slovēnijas Sabiedrības veselības nacionālajā institūtā atzina Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, Levits un Slovēnijas prezidents Boruts Pāhors trešdien Slovēnijas Sabiedrības veselības nacionālajā institūtā tikās ar medicīnas jomas profesoriem un piedalījās akadēmiskās sadarbības līguma parakstīšanā starp institūtu, Slovēnijas Gastroenteroloģijas un hepatoloģijas asociāciju un Latvijas Universitāti.

Tiekoties ar zinātniekiem, tika pārrunāta Slovēnijas pieredze valstiska mēroga vēža skrīninga programmas izveidē un īstenošanā. Levits pateicās Slovēnijas speciālistiem par dalību dzemdes kakla vēža prevencijas vadlīniju izstrādē Latvijā un atzina, ka Latvijā nepieciešama mērķtiecīga un holistiska vēža skrīninga programmas plānošana.

Tāpat trešdien pārrunātas arī Eiropas Savienības (ES) kopējās aktivitātes onkoloģijā.

Latvijas pētnieki pēdējos desmit gadus ir daudz sadarbojušies ar Slovēnijas speciālistiem, tai skaitā ar vēža skrīningu saistītos jautājumos un jo īpaši gremošanas sistēmas audzēju profilakses jomā.

Plānoti un kopīgi iesniegti vairāki projekti, iegūstot ES finansējumu, tostarp pirms dažām dienām iesniegts "Horizon Europe" projekts Latvijas Universitātes vadībā par sadarbību lielo datu jomā kuņģa vēža prevencijai.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu