Talibi ar spēku izklīdinājuši nelielu sieviešu demonstrāciju Kabulā

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BULENT KILIC/AFP

Talibi ceturtdien ar spēku izklīdinājuši nelielu sieviešu demonstrāciju Kabulā, novēroja ziņu aģentūras APF žurnālists.

Sešas sievietes sapulcējās pie vidusskolas Kabulas austrumos, pieprasot tiesības meitenēm atgriezties vidusskolās. Sievietēm līdzi bija plakāts, kas vēstīja "Nelauziet mūsu pildspalvas, nededziniet mūsu grāmatas, neslēdziet mūsu skolas".

Talibi izrāva sievietēm plakātu no rokām un sāka viņas grūstīt. Kādam ārzemju žurnālistam tika aizliegts filmēt notiekošo un viņš saņēma sitienu ar šauteni.

Talibu kaujinieki arī raidīja brīdinājuma šāvienus gaisā, novēroja AFP žurnālists.

Protestētājas, kas sevi dēvē par Afganistānas sieviešu aktīvistu spontāno kustību, patvērās skolā.

Talibu kaujinieks Mavlavi Nasratulla, kurš vadīja talibu grupu un identificēja sevi kā īpašo spēku vadītāju Kabulā, norādīja, ka protestētājas nav saskaņojušas savu demonstrāciju ar drošības iestādēm.

Viņš apgalvoja, ka sievietēm ir tiesības protestēt, bet vispirms par to jāinformē drošības dienesti.

Pēc talibu nākšanas pie varas Afganistānā vairākās pilsētās notikuši atsevišķi protesti ar sievietēm priekšplānā, tostarp Herātā, kur demonstrācijas laikā tika nošauti divi cilvēki. Taču protesti apsīka pēc talibu valdības paziņojuma, ka protestu rīkotājiem vispirms jāsaņem varasiestāžu atļauja un nesankcionēti protesti ir aizliegti.

Meitenēm un sievietēm Afganistānā kopš talibu nākšanas pie varas ir aizliegts strādāt un apmeklēt skolas, izņemot pirmās klases. Talibi paziņojuši, ka vispirms jānodrošina atbilstoši apstākļi, lai izglītotu meitenes, bet daudzi afgāņi bažījas, ka talibi savus solījumus nepildīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu