Rolls-Royce iepazīstina ar pirmo elektroauto, un to sauks Spectre

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Rolls-Royce Spectre prototips
Rolls-Royce Spectre prototips Foto: Rolls-Royce

1900. gada aprīlī viens no Rolls-Royce dibinātājiem, Čārlzs Rolss paziņoja, ka elektrība ir perfekts risinājums privātajam transportam. Un tā kļūs izplatīta tad, kad tiks atrisināta fiksēto uzlādes punktu problemātika. 

121 gadu pēc Rolsa paziņojuma uzņēmums oficiāli darījis zināmu, ka ir gatavs tuvāko gadu laikā izlaist pirmo sērijveida Rolls-Royce, kas brauks ar elektrību. Turklāt, kā uzsver pašreizējais uzņēmuma vadītājs Torstens Millers Ētvēss, tas nebūs viena vai otra veida hibrīds, bet gan īsts bateriju elektroauto.

Čārlzs Rolss elektriskajā Columbia Electric Carriage
Čārlzs Rolss elektriskajā Columbia Electric Carriage Foto: Rolls-Royce

Tādējādi Rolsa pareģojums pēc vairāk nekā gadsimta ir piepildījies. Iespējams, tas būtu noticis ātrāk, jo arī Henrijs Roiss bija inženieris elektriķis, taču gadsimta sākums bija laikmets, kad par dominējošajām pozīcijām globālajā autobūvē cīnījās trīs vienlīdz spēcīgas piedziņas tehnoloģijas - iekšdedzes dzinēji, tvaika dzinēji un elektromotori. Tā kā tvaika dzinējiem trūka praktiskuma un arī elektromotori, lai kādu dinamiku un klusumu nodrošinātu, bija ar saviem trūkumiem, par vadošo tehnoloģiju kļuva iekšdedzes dzinēji. 

Pēc strauja uzplaukuma un pastāvīgas attīstības tie šobrīd ir sasnieguši norieta fāzi, un tuvākās desmitgades laikā benzīna un dīzeļdzinējus aizstās elektromotori. To, ka revolūcija ir sākusies, apliecina arī Rolls-Royce jaunākais paziņojums, ka zīmola pirmais elektromobilis tirgū tiks laists 2023.gada beigās. Tā nosaukums - noslēpumainais un ar Džeimsu Bondu saistāmais vārds Spectre.

"Šis nav prototips. Tas ir īsts automobilis, tas tiks testēts visiem redzot, un mūsu klienti pirmās automašīnas saņems 2023.gada ceturtajā ceturksnī," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Spectre bāze ir uzņēmuma flagmaņa Phantom viegli pielāgojamā alumīnija šasija. Mašīnas dizains pirmajos attēlos ir veiksmīgi noslēpts aiz krāsainiem burtiem, tomēr nav šaubu, ka daudzi elektromobilī saskatīs līdzības ar Rolls-Royce modeli Wraith, kas līdz šim tika apgādāts ar vairāk nekā 630 ZS spēcīgo 6,6 litru V12 dzinēju.

2011. gada Rolls-Royce 102EX
2011. gada Rolls-Royce 102EX Foto: Rolls-Royce

Jāteic, ka Rolls-Royce jau ilgāku laiku rotaļājas ar elektriskās piedziņas tehnoloģijām un līdz šim ir uzbūvējis divus elektriskās piedziņas modeļu prototipus. Par elektromobiļu ražošanu sērijveidā Rolls-Royce savukārt reiz izteicās, ka tas notiks tad, kad tehnoloģijas sasniegs tādu līmeni, lai neapkaunotu zīmolu, un pasaules bagātajiem nodrošinās tādu braukšanas baudu un komfortu, kas tiek gaidīts no Rolls-Royce. 

Nobeigumā jāpiebilst, ka pēc 2030. gada visi Rolls-Royce automobiļi būs elektriski.

Konceptauto Rolls-Royce Vision Next 100
Konceptauto Rolls-Royce Vision Next 100 Foto: Rolls-Royce
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu