Neskatoties uz apsūdzībām, Saakašvili paziņo par atgriešanos Gruzijā (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili
Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili piektdien paziņojis, ka atgriezies Gruzijā, kur viņš izsludināts meklēšanā saistībā ar apsūdzībām amata ļaunprātīgā izmantošanā.

"Es riskēju ar savu dzīvību un brīvību, lai atgrieztos," sociālajā tīklā "Facebook" publiskotā video paziņojis Saakašvili, piebilstot, ka viņš atrodas Batumi.

Saakašvili atgriezies Gruzijā pirms 2.oktobrī paredzētajām pašvaldību vēlēšanām.

"Es aicinu visus doties uz vēlēšanām un balsot par Apvienoto nacionālo kustību," paziņojis Saakašvili, norādot uz paša dibināto lielāko opozīcijas partiju.

Tomēr Gruzijas Iekšlietu ministrija neatkarīgajai televīzijai "Formula TV" apgalvojusi, ka Saakašvili nav šķērsojis Gruzijas robežu.

53 gadus vecais Saakašvili noraida viņam Gruzijā izvirzītās apsūdzības, tās dēvējot par politiski motivētām.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā pēc prezidentūras otrā termiņa beigām.

Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Gruzija pērn ieslīga politiskā haosā pēc parlamenta vēlēšanām, kurās ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja valdošā partija "Gruzijas sapnis". Opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti ir falsificēti.

Maijā ar Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela starpniecību partiju starpā tika panākta vienošanās, kurā "Gruzijas sapnis" solīja sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja pašvaldību vēlēšanās sestdien saņems mazāk nekā 43% balsu. Tomēr jūlijā valdošā partija vienošanos vienpusējā kārtā pameta, izsaucot asu Eiropas Savienības (ES) un ASV kritiku.

Saakašvili par savu nodomu atgriezties Gruzijā paziņoja pirmdien, norādot, ka ielidos Tbilisi sestdienas vakarā.

Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili uzreiz pēc tam paziņoja, ka Saakašvili tiks aizturēts, ja ieradīsies Gruzijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu