Bijušais Gruzijas prezidents apcietināts pēc atgriešanās Gruzijā (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili piektdien aizturēts pēc atgriešanās valstī, paziņojis Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili.

Pēc premjera teiktā, Saakašvili jau nogādāts cietumā.

"Mūsu tiesībsargājošajām struktūrām jau iepriekš bija informācija par viņa pārvietošanos - no Ukrainas līdz Gruzijai. Šis process tika pilnībā kontrolēts," speciālā brīfingā pavēstīja Garibašvili.

Gruzijā bija izdots orderis Saakašvili aizturēšanai.

"Es vēlos informēt iedzīvotājus, ka meklēšanā izsludinātais Gruzijas trešais prezidents ir aizturēts," Gruzijas televīzijā pavēstīja premjers.

Televīzijā pārraidītā video redzams, kā Saakašvili tiek pārvests uz ieslodzījuma vietu. Saakašvili, kuram ir arī Ukrainas pilsonība, video redzams smejamies.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis "bažas par ziņām [no Tbilisi] un izteikumu toni", sociālajā tīklā "Facebook" pavēstīja Zelenska pārstāvis sakariem ar presi.

Ukrainas Ārlietu ministrija uz pārrunām izsaukusi Gruzijas vēstnieku.

Garibašvili sākotnēji neko neteica par to, kur Saakašvili aizturēts.

Saakašvili iepriekš paziņoja, ka ieradies Melnās jūras piekrastes pilsētā Batumi.

"Es riskēju ar savu dzīvību un brīvību, lai atgrieztos," feisbukā skaidroja eksprezidents.

Sākotnēji viņš bija plānojis ierasties Tbilisi sestdienas vakarā ar lidmašīnu.

Pēc šī paziņojuma varasiestādes draudēja, ka Saakašvili tiks aizturēts.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili piektdien mudināja nepieļaut jaunu nekārtību izraisīšanos, kā arī aicināja gruzīnus saglabāt mieru.

Saakašvili atgriezies Gruzijā pirms 2.oktobrī paredzētajām pašvaldību vēlēšanām.

Viņš izsludināts meklēšanā Gruzijā saistībā ar apsūdzībām amata ļaunprātīgā izmantošanā. 53 gadus vecais Saakašvili noraida apsūdzības, tās dēvējot par politiski motivētām.

Saakašvili pameta Gruziju 2013.gadā pēc prezidentūras otrā termiņa beigām. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un pašreiz vada Ukrainas Reformu izpildkomiteju.

Gruzija pērn ieslīga politiskā haosā pēc parlamenta vēlēšanām, kurās ar nelielu balsu pārsvaru uzvarēja valdošā partija "Gruzijas sapnis". Opozīcija apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti ir falsificēti.

Maijā ar Eiropadomes prezidenta Šarla Mišela starpniecību partiju starpā tika panākta vienošanās, kurā "Gruzijas sapnis" solīja sarīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas, ja pašvaldību vēlēšanās sestdien saņems mazāk nekā 43% balsu. Tomēr jūlijā valdošā partija vienošanos vienpusējā kārtā pameta, izsaucot asu Eiropas Savienības (ES) un ASV kritiku.

Saakašvili par savu nodomu atgriezties Gruzijā paziņoja pirmdien.

Garibašvili uzreiz pēc tam paziņoja, ka Saakašvili tiks aizturēts, ja ieradīsies Gruzijā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu