Padomi, kā mazā virtuvē atrast vietu sadzīves tehnikai (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Sapņo par gardu maltīšu gatavošanu un nevēlies tērēt laiku trauku mazgāšanai ar rokām, taču vietas ir pārāk maz? Izklausās pazīstami? Mūsdienu tehnoloģijas ne vien atvieglo sadzīvi, bet arī ietekmē virtuves iekārtojumu. Eksperte iesaka, kā izbrīvēt vietu sadzīves tehnikai nelielā virtuvē, un lai to būtu ērti lietot.

“Arī mazai virtuvei var būt visas nepieciešamās funkcijas, ergonomika un jauka atmosfēra. Iesākumā iesaku rūpīgi izvērtēt prioritātes virtuvē, lai pielāgotu vietu konkrētām vajadzībām un ieradumiem, un izvērtēt, kas patiesi ikdienā tiks izmantots. Plānojot iekārtojumu, mantu glabāšanai būtu jāizmanto visa pieejamā vieta līdz pat griestiem, lai zemāk izbrīvētu vietu sadzīves tehnikai un atbrīvotu darba virsmu,” saka IKEA interjera dizainere Kristīne Ozoliņa.

Virtuves iekārtojuma zelta likums ir tā dēvētais iedomu trīsstūris, ko izmanto, lai noteiktu ērtāko atrašanās vietu izlietnei, plītij un ledusskapim. Lai virtuvē būtu ērti darboties, tiem vajadzētu atrasties vien dažu soļu attālumā. Vieglākai vizualizācijai var izmantot tiešsaistes bezmaksas plānotājus. Novietojot sadzīves iekārtas un mēbeles citu citai pretī, pārliecinieties, ka visas durvis ir viegli atvērt un ka tās netraucē brīvu kustību virtuvē.

“Labs paņēmiens ir arī izmantot daudzfunkcionālu, taču maza izmēra sadzīves tehniku. Ja virtuve ir neliela, ieteicams izvērtēt, vai standarta izmēra iekārtas ir labākais risinājums, jo sevišķi tad, ja dzīvo viens vai kopā ar tikai vēl vienu personu. Tādā gadījumā var pietikt ar mazāku vai šaurāku ledusskapi, plīti ar divām ēdienu pagatavošanas zonām vai šaurāku izlietni. Izmantojot šo pieeju, būs vairāk brīvas vietas uz darba virsmas,” piebilst K. Ozoliņa.

Ledusskapis un saldētava. Nelielai virtuvei ieteicams izvēlēties mazu ledusskapi, piemēram, tādu, kam pietiek vietas zem letes, lai iegūtu vairāk brīvas vietas uz darba virsmas. Izmantojot iebūvēto ledusskapi ar saldētavu, kas paslēpts aiz tāda pat stila durvīm, kā virtuves skapīšiem, var iegūt vienotu interjera koptēlu. Lai ietaupītu enerģiju, ledusskapi un saldētavu nevajadzētu likt blakus cepeškrāsnij. Atsevišķu saldētavu var glabāt pagrabā vai noliktavas telpā.

Plīts virsma. Ja vienlaikus negatavo vairākus ēdienus, pietiek ar plīts virsmu, kurai ir tikai divas ēdienu gatavošanas zonas, vai pat ar pārnēsājamo indukcijas plīti. To ir viegli pārvietot, un, kad to nelieto, var nolikt malā, atbrīvojot vietu citām darbībām.

Tvaika nosūcējs. Izvēloties tvaika nosūcēju, īpaši jāizvērtē tā jauda un izmērs. Lai tvaika nosūcējs pareizi darbotos, tam ir jābūt vismaz plīts virsmas platumā.

Cepeškrāsns. Iebūvēto cepeškrāsni nebūt nav jāliek zem plīts virsmas. Ērtā augstumā to var likt arī augstajā skapī – blakus plīts virsmai, nevis zem tās. Tādējādi cepeškrāsni un plīti vienlaicīgi var izmantot divi cilvēki.

Trauku mazgājamā mašīna. Trauku mazgājamo mašīnu var iebūvēt virtuves skapītī vai novietot uz grīdas zem darba virsmas, taču mazu trauku mazgājamo mašīnu var novietot arī uz letes. Lai trauku mazgājamo mašīnu būtu ērtāk lietot un lai uz grīdas būtu mazāk šļakatu, to vēlams likt blakus izlietnei.

Veļas mazgājamā mašīna. Arī mazos mājokļos veļas mazgājamo mašīnu parasti vēlas likt virtuvē. To var darīt, taču tad tuvumā ir jābūt ūdens padevei un kanalizācijai. Iebūvēta veļas mazgājamā mašīna mazāk izcelsies un iekļausies kopējā interjerā.

Mazā sadzīves tehnika. Blenderis, tosters, kafijas automāts – tik daudz palīgu, tomēr K. Ozoliņa atgādina par prioritātēm. Jāizvērtē, vai visas šīs ierīces ikdienā tiešām ir nepieciešamas vai tikai aizņem vietu. Retāk izmantotās var glabāt augstāk vai dziļāk plauktos, lai atbrīvotu darba virsmu. Virtuves iekārtojuma projektēšanas posmā jāatceras ieplānot pietiekami daudz ērtu kontaktligzdu.

Plānojot atceries par drošību. Virtuves iekārtojumā vajadzētu izmantot tikai mitrām vietām, ēdiena gatavošanai un trauku mazgāšanai piemērotas ierīces. Iekārtu uzstādīšanā un lietošanā ir jāievēro visas drošības prasības. Elektriskās ierīces un vadi jāglabā maziem bērniem nepieejamā vietā, jāizmanto kontaktligzdu aizsargi un jāveic citi piesardzības pasākumi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu