Ārsti pieprasa valdībai nekavējoties rīkoties un ieviest stingrus pasākumus vīrusa ierobežošanai (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca.
Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Jauno ārstu asociācija publicējusi prasību valdībai nekavējoties rīkoties un ieviest stingrus pasākumus vīrusa ierobežošanai. Publicējam paziņojuma tekstu.

Mēs ar bažām konstatējam, ka valsts veselības aprūpes sistēma šobrīd strādā ar milzīgu pārslodzi un ir reāla kolapsa priekšā. Tā sekas izjutīs ne tikai ar Covid-19 slimojošie, bet potenciāli jebkurš Latvijas iedzīvotājs. Jāpārtrauc dzīvot ilūzijās par Covid-19 gultu un, īpaši, cilvēkresursu rezervēm Latvijas slimnīcās. Ja tuvākajās dienās netiks pieņemti steidzami un radikāli lēmumi, veselības aprūpes sistēmas kapacitātes pārsniegšana ir tikai pāris nedēļu jautājums. Ņemot vērā epidemioloģiskos datus, jāsecina, ka novēlota rīcība jau šobrīd ir pieļāvusi nekontrolētu koronavīrusa izplatību sabiedrībā.

Gan politiķiem, gan sabiedrībai beidzot ir jāieklausās veselības aprūpes profesionāļos, kas brīdina,

ka tik augsta saslimstība Latvijas situācijā nav pieļaujama un to ar jebkādiem līdzekļiem ir jācenšas samazināt.

To visātrāk var izdarīt, samazinot nevajadzīgu un nesvarīgu kontaktu skaitu. Šobrīd pasaulē ir zināma konkrētu pasākumu efektivitāte kontaktu ierobežošanā starp cilvēkiem, ar attiecīgu slimības transmisijas un izplatības mazināšanos. Pieeja dažādās valstīs atšķiras, ņemot vērā lokālās īpatnības. Valdībai ir jāpieņem skaidri lēmumi, kuru izpilde ir izkontrolējama, pretējā gadījumā ierobežojumiem nebūs rezultāta.

Vienlaicīgi maksimāli jāveicina vakcinācija ar īpašu fokusu uz riska grupām. Plašākai vakcinācijai nebūs tūlītējs efekts, tā dos rezultātu ilgākā termiņā. Lēmumi par obligāto vakcināciju ir pareizi, diemžēl ļoti novēloti.

Mēs atkārtoti aicinām iedzīvotājus vakcinēties. Vakcinācija ir ne tikai visefektīvākais Covid-19 profilakses pasākums konkrētam indivīdam, daudzkārtīgi mazinot smagas un fatālas slimības norises, kā arī ilgtermiņa komplikāciju risku, bet ļauj drošāk pasargāt no slimības arī apkārtējos. Būsim solidāri! Veselības aprūpes sistēmas pārslodze un sabrukums rada draudus cilvēku veselībai un dzīvībai arī jebkuras citas slimības gadījumā. Ne tikai Jums personīgi, bet arī Jums tuvajiem un mīļajiem cilvēkiem.

Pieprasām* valdību godprātīgi veikt savus pienākumus un rūpēties par tās iedzīvotāju veselību un dzīvībām.

Valdības neizlēmība ne tikai mazina uzticību valsts varai, bet arī veselības aprūpes sistēmai.

Atbildības par savu neizdarību novelšana un iespējamo vainīgo meklēšana veselības nozarē ir negodīga un neētiska.

Steidzami pieņemot lēmumus, ir nepieciešams pēc iespējas ātrāk informēt sabiedrību, izmantojot visus iespējamos komunikācijus kanālus gan latviešu, gan krievu valodā.

*Aicināt jau ir par vēlu.

Jau ziņots, ka arī Pārresoru koordinācijas centra (PKC) koordinētās akadēmiskās vides ekspertu grupa aicina Ministru kabinetu (MK) iespējami īsā laikā sagatavot stingru pasākumu kopumu Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Kā aģentūru LETA informēja PKC vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis, ekspertu ieskatā, pasākumu kopums ar MK lēmumu jāpieņem pēc iespējas ātrāk oktobra pirmajā nedēļā, paredzot šo pasākumu stāšanos spēkā nākamajā dienā pēc indikatīvi noteikta ar Covid-19 diagnozi hospitalizētu pacientu skaita sasniegšanas. Šis skaits būtu jānosaka Veselības ministrijas institūcijām, bet, pēc ekspertu viedokļa, tam jābūt robežās starp 800 un 1000 pacientiem.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu