Talibi paziņo par "Islāma valsts" šūniņas iznīcināšanu Kabulā (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Varu Afganistānā pārņēmusī radikālo islāmistu kustība "Taliban" paziņojumā pirmdien apgalvoja, ka galvaspilsētā Kabulā tās kaujinieki ir iznīcinājuši "Islāma valsts" šūniņu, ar šo paziņojumu nākot klajā dažas stundas pēc, domājams, "Islāma valsts" Kabulā sarīkota uzbrukuma mošejai, kurā tika nogalināti pieci cilvēki.

Talibu kaujinieki Kabulas ziemeļos svētdienas vakarā veica operāciju, pavēstīja talibu vecākais preses sekretārs Zabihulla Mudžahids.

"Operācijas rezultātā, kas bija ļoti efektīva un veiksmīga, "Islāma valsts" centrs tika pilnībā iznīcināts un visi šī centra "Islāma valsts" locekļi nogalināti," tviterī klāstīja Mudžahids.

Liecinieki un AFP žurnālisti operācijas norises laikā Kabulā dzirdēja sprādzienu un šāvienu trokšņus, bet sociālajos medijos publicētajos kadros notikumu vietā redzams liels sprādziens un ugunsgrēks.

Šī operācija notika dažas stundas pēc uzbrukuma mošejai "Eid Gah", kur notika lūgšanu ceremonija pagājušajā nedēļā nomirušās talibu preses sekretāra Mudžahida mātes piemiņai.

Šajā uzbrukumā dzīvību zaudēja pieci cilvēki un 11 tika ievainoti, ziņu aģentūrai AFP apliecināja valdības kultūras komisijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Upuru vidū ir gan civilisti, gan talibu kaujinieki.

"Mēs saistībā ar šo uzbrukumu arī esam aizturējuši trīs cilvēkus," viņš piebilda.

Kā pirmdien sacīja Mudžahids, izmeklēšana joprojām notiek, bet "sākotnējā informācija liecina, ka uzbrukumu varēja sarīkot ar "Islāma valsti" saistīts grupējums".

Gan "Taliban", gan "Islāma valsts" Afganistānas atzars ir sunnītu ekstrēmistu kaujinieku grupējumi.

To starpā ir atšķirības reliģijas un stratēģijas jautājumos, kas dažkārt noved pie asiņainām sadursmēm.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, līdz pat pēdējam laikam bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu