Klints Īstvuds uzvarējis tiesā Lietuvas kompāniju par viņa vārda nelikumīgu izmantošanu (4)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Klints Īstvuds
Klints Īstvuds Foto: Reuters/ScanPix

Leģendārais Holivudas kinoaktieris un režisors Klints Īstvuds Amerikas Savienotajās Valstīs uzvarējis tiesas prāvā pret Lietuvas uzņēmumu "Mediatonas", kas nepamatoti centies radīt iespaidu, ka viņš atbalstot kaņepju produkta kanabidiola (CBD) lietošanu, vēsta laikraksts "The New York Times".

Losandželosas federālā tiesa atzinusi, ka Īstvudam un viņu pārstāvošajai kompānijai "Garrapata" pienākas 6,1 miljons dolāru (5,26 miljoni eiro), jo "Mediatonas" izmantojis viņa tēlu, lai radītu iespaidu, ka viņš atbalsta šā uzņēmuma produktus.

Ne ASV laikrakstam, ne Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas ziņu portālam "Lrt.lt" nav izdevies sazināties ar pašu "Mediatonas", kas dibināts pirms četrarpus gadiem, reģistrēts Lietuvas Tauraģes rajona Dauglauķes ciemā un nodarbojies ar tīmekļa vietņu izstrādi.

Kā noskaidrojis "Lrt.lt", "Mediatonas" pirmsnodokļu peļņa 2017.gadā bija 1,034 miljoni eiro, 2018.gadā - 0,747 miljoni eiro, 2019.gadā - 0,333 miljoni eiro, 2020.gadā - 0,619 miljoni eiro, bet šobrīd norisinās uzņēmuma likvidācijas process.

Pērn Īstvuds iesniedza Losandželosas tiesai divas prasības pret trim kaņepju produktu ražotājiem un reklamētājiem, kuru produkti bija pieminēti kādā internetā publicētā rakstā, kurā apgalvots, ka viņš atbalsta kaņepju produktu lietošanu. Īstvuds vērsās tiesā arī pret desmit interneta tirdzniecības uzņēmumiem, apsūdzēdams tos manipulēšanā ar interneta meklēšanas rezultātiem, izmantojot viņa vārdu.

Vienā no prasībām norādīts, ka publikācijā sniegta viltota intervija, kas veidota kā telekanāla NBC pārraide "Today", ilustrēta ar autentisku fotoattēlu, kurā Īstvuds redzams tiešām piedaloties attiecīgajā NBS pārraidē, un papildināta ar norādēm, kā iegādāties reklamētos kaņepju produktus.

Tiesas atzinumā teikts, ka Īstvudam nav nekādas saistības ne ar kādiem CBD produktiem un viņš nekad nav sniedzis šādu interviju.

Ņemot vērā, ka "Mediatonas" martā nav atsaucies uz prasību nosūtīt uz lietas izskatīšanu savu pārstāvi, tiesnesis pieņēmis standartlēmumu, norāda "The New York Times". Tiesa likusi Lietuvas uzņēmumam samaksāt minētos sešus miljonus dolāru kā kompensāciju par nelikumīgu Īstvuda vārda un attēla izmantošanu un norādījusi arī atlīdzināt izdevumus par advokātiem aptuveni 95 000 dolāru apmērā.

Kā norādījis tiesnesis, iesniedzot šīs prasības, Īstvuds "vēlreiz apliecinājis gatavību cīnīties ar nepieņemamu rīcību un saukt pie atbildības tos, kuri vēlas nelikumīgi iedzīvoties, atsaucoties uz viņa vārdu, attēlu un labo gribu".

Juristi atzīst, ka Īstvuda izredzes saņemt minēto kompensāciju ir visai niecīgas, paturot prātā, ka "Mediatonas" atrodas likvidācijas procesā, turklāt ASV tiesas lēmums ir saistošs pašās Amerikas Savienotajās Valstīs, bet pirms šīs summas piedzīšanas tas būtu jāatzīst Lietuvā.

Prasītājiem būtu jāvēršas Lietuvas Apelācijas tiesā, kas šādos gadījumos ir pirmās instances tiesa. Ja tā ASV tiesas lēmumu atzītu un ļautu izpildīt, viņi varētu vērsties pie tiesu izpildītāja un sākt summas piedzīšanu, ziņu aģentūrai BNS sacījis advokātu biroja "Sorainen" partneris Laurīns Lukošūns.

Tomēr, ņemot vērā pietiesātās summas apmērus un zinot, ka "Mediatonas" pašlaik tiek likvidēts, ļoti iespējams, ka viss beigsies ar maksātnespējas procesu, viņš piebildis.

Vinalaikus jurists uzsvēris, ka šādam tiesas spriedumam ir ne tikai juridisks spēks, bet arī preventīva nozīme.

"Uzņēmumiem un fiziskajām personām, kuras izmanto slavenību attēlus, būtu jāizturas atbildīgi un jāapzinās iespējamās savas rīcības sekas. (..) Lietuvā mums vēl nav tādas prakses, ka līdzīgos gadījumos tiktu piedzītas tik lielas summas, bet tas varētu būt signāls, ka nākotnē arī Lietuvas tiesas skatīsies vērīgāk uz mūsu slavenību vārda lietošanu un iespēju pietiesāt attiecīgu kaitējumu," viņš spriedis.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu