Rēzeknes mērs: Rēzeknes pilsēta ar novadiem var sadarboties arī bez apvienošanās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs
Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs Foto: Ivars Soikāns/LETA

Nav jāgaida iespējamā apvienošanās ar kaimiņu novadu 2025.gadā, lai Rēzeknes pilsēta un Rēzeknes novads sadarbotos vēl ciešāk vairākās jomās, piemēram, izglītības, sociālo pakalpojumu un sabiedriskā transporta sniegšanā, intervijā Latvijas Radio sacīja Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs (S).

Viņš skaidroja, ka pašlaik Rēzeknes novadā sabiedriskā transporta pakalpojumus organizē valsts un novadam netiekot prasīts, kāds tīkls un pārvadājumi ir nepieciešami. "Toties to, ko mēs varam piedāvāt - ja šo pakalpojumu arī Rēzeknes novadā sniegs "Rēzeknes satiksme", tad mēs varam gan optimizēt, gan uzlabot, patstāvīgi pieņemot lēmumu šeit uz vietas, novadā," sacīja Bartaševičs.

Tāpat viņš norādīja uz iespēju sadarboties izglītības jomā, tādējādi veidojot vienotu tīklu. "Mēs tagad jau esam gandrīz viena sistēma pēc fakta, bet tehniski it kā esam divas atsevišķas pašvaldības. 20% skolēnu mūsu skolās ir no Rēzeknes novada," skaidroja valstspilsētas mērs, un piebilda, ka jārunā ir par skolu sasniedzamību, jo labāks rezultāts būs tad, ja par vairākiem jautājumiem tiks domāts kompleksi.

Arī sociālā atbalsta sniegšanā Bartaševičs saskata sadarbības iespēju, jo pilsētas pansionātā uzturas arī seniori no Rēzeknes novada. "Mēs esam gatavi sniegt tādus pakalpojumus un paplašināt, uzlabot. Mēs ļoti labi saprotam - tieši pie koncentrācijas, šādus pakalpojumus varam gan lētāk nodrošināt, gan labākā kvalitātē," sacīja politiķis, uzsverot, ka viņš atbalsta pilsētas un novada apvienošanu.

Jau ziņots, ka pašlaik iespējamo apvienošanos ar kaimiņu novadiem 2025.gadā no piecām valstspilsētām atbalsta tikai Rēzekne un Daugavpils, kas secināms no domju pārstāvju paustā vienā no Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdēm.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) noslēgušās konsultācijas ar Jelgavas un Jelgavas novada, Rēzeknes un Rēzeknes novada, Daugavpils un Augšdaugavas novada, Liepājas un Dienvidkurzemes novada, Ventspils un Ventspils novada domju deputātiem par iespējamo pašvaldību apvienošanu, lai sagatavotu priekšlikumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam. Ministrija rosina piecas valstspilsētas apvienot ar tām blakus esošajiem novadiem.

Sanāksmēs no VARAM puses tika uzsvērts, ka valstspilsētu un novadu apvienošana radītu priekšnoteikumus tam, lai reģionu attīstība tiktu veicināta, nevis kavēta. Teritoriālā iedalījuma modelis, kas paredz reģionālās vai nacionālās nozīmes attīstības centru katra novada teritorijā, var nodrošināt ilgtspējīgu reģionu attīstību, kā tas norādīts, vērtējot pašvaldību reformu Satversmes tiesā.

Taču minētajā parlamenta komisijas sēdē, lai gan Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs (S) pauda atbalstu VARAM ierosinājumam, taču jaunievēlētais Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (JV, "Par!"", Latgales partija) norādīja, novadā šo ieceri vērtē atturīgi. Rēzeknes novadā attīstības centra potenciālu saskata Viļānos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu