Konstatēti traucējumi Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmas darbībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Tehniskas avārijas dēļ Latvijas Nacionālās bibliotēkas Datu centrā kopš iepriekšējām brīvdienām traucēta darbība Ekonomikas ministrijas (EM) uzturētajās informācijas sistēmās, tostarp avārija ir skārusi arī Aizsargātā lietotāja datu informācijas sistēmu (ALDIS), pavēstīja Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) pārstāvji.

Birojā norādīja, ka pilnvērtīgi nedarbojas e-pakalpojums "Aizsargātā lietotāja statusa noteikšana" portālā "latvija.lv".

BVKB pārstāvji uzsvēra, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas Datu centrs strādā pie avārijas seku novēršanas, lai atjaunotu sistēmas darbību un BVKB varētu novērtēt radītās sekas un lemtu par turpmākajām darbībām.

Turklāt daļai aizsargāto lietotāju konstatēti atbalsta nepiemērošanas gadījumi, jo Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) netika iesniegusi datus pilnā apmērā par personām, kurām pienākas atvieglojums.

BVKB pārstāvji skaidroja, ka šis jautājums ir atrisināts un aizsargātajiem lietotājiem - personām ar pirmās grupas invaliditāti, kurām ir viens tiešais līgums ar elektroenerģijas pakalpojuma sniedzēju, bet tās nav saņēmušas paredzēto atvieglojumu, nesaņemtais papildu atbalsts no septembra tiks piemērots nākamajos rēķinos.

Personām ar pirmās grupas invaliditāti, kurām nav tiešā līguma ar pakalpojuma sniedzēju, piemēram, tas ir kādam citam ģimenes loceklim vai aizbildnim, atbalsta saņemšanai ir nepieciešams iesniegt pakalpojuma līguma numuru tirgotājam vai norādīt to, izmantojot e-pakalpojumu "Aizsargātā lietotāja statusa noteikšana".

Jau ziņots, ka no 1.septembra pilnā apmērā sāka darboties ALDIS, kas attiecas uz vairāk nekā 150 000 Latvijas iedzīvotāju.

Aizsargāto lietotāju lokā ietilpst daudzbērnu ģimenes, personas ar pirmās grupas invaliditāti, ģimenes ar bērniem, kuriem ir invaliditāte, un maznodrošinātas mājsaimniecības.

Līdz šim aizsargātajiem lietotājiem tika piemērots mēnesī patērētās elektroenerģijas cenas samazinājums 300 kilovatstundu (kWh) apmērā daudzbērnu ģimenei un 100 kWh apmērā pārējām aizsargāto lietotāju kategorijām, papildus nosakot dažādus atvieglojumus, piemēram, pieslēguma maksai. Vienīgais elektroenerģijas tirgotājs, kurš varēja sniegt šo pakalpojumu, bija AS "Latvenergo".

Ieviešot ALDIS, atbalsta apmērs trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, un personai ar pirmo invaliditātes grupu vai tās aizgādnim ir pieci eiro, bet daudzbērnu ģimenei - 10 eiro mēnesī. Aizsargātie lietotāji, kas atbilst vairākām kategorijām, saņems summētu atbalsta apmēru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu