Zēders vēlēšanu sakāvē atklāti vaino Lašetu (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Markuss Zēders
Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Markuss Zēders Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) līderis Markuss Zēders sestdien atklāti atzinis, ka konservatīvo neveiksmē Bundestāga vēlēšanās vainojams CDU/CSU izvirzītais kandidāts uz kanclera amatu Armīns Lašets.

"Tas ir pavisam vienkārši - galu galā vācieši vēlējās citu kandidātu uz kanclera amatu, nevis CDU un CSU izvirzīto," uzstājoties Degendorfā notiekošajā partijas jauniešu organizācijas sanāksmē, norādīja Zēders.

CSU bija cerējusi uz nopietnām izmaiņām politikā, piemēram uz nodokļu samazināšanu vidusšķirai, uzņēmumu dibinātājiem un augstu ienākumu guvējiem, taču šie priekšlikumi tā arī netika iekļauti konservatīvo priekšvēlēšanu programmā.

"Vienkārši sacīt, ka nekas nemainīsies, diez vai ir motivēšana vai stimulēšana," piebilda CSU līderis un Bavārijas premjerministrs.

Zēders pirms vēlēšanām arī pretendēja uz konservatīvo nomināciju kanclera amatam, taču Angelas Merkeles tuvāko aprindu spiediena rezultātā tika atraidīts par labu ilggadējās kancleres senajam līdzgaitniekam Lašetam.

Zēders arī aicināja konservatīvos nepielabināties liberālajai Brīvo demokrātu partijai (FDP) un zaļajiem tikai tāpēc, lai saglabātu vietu valdībā.

Viņš brīdināja konservatīvos nesēdēt uz "durvju pakāpieniem", gaidot, kamēr tos aicinās iekšā gadījumā, ja FDP un zaļo koalīcijas sarunas ar sociāldemokrātiem (SPD) būs neveiksmīgas.

"Mēs neesam vienkārši pastāvīgs pagaidu kandidāts," uzsvēra CSU līderis.

Neveiksmi vēlēšanās viņš nosauca par ūdensšķirtni CDU/CSU vēsturē.

"Savienība zaudēja visur, plašumā un dziļumā (..). Tagad starp jaunajiem vēlētājiem mēs esam tikai ceturtajā vietā," atzina Zēders.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu