Kā obligātā prasība vakcinēties ietekmēs vakcinācijas aptveri (29)

Andris Šuvajevs
CopyLinkedIn Draugiem X
Vakcinācijas pret Covid-19 vides plakāts uz reklāmstaba.
Vakcinācijas pret Covid-19 vides plakāts uz reklāmstaba. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vai Latvijas kopējo vakcinācijas aptveri uzlabos prasība vakcinēties (vai uzrādīt pārslimošanas sertifikātu) visiem sabiedriskā sektora darbiniekiem? Aprēķini liecina, ka tai būs minimāla ietekme uz infekcijas izplatību. Lielākais izaicinājums ir nodrošināt lielāku vakcinācijas aptveri senioru grupā, kur Latvijas rādītāji joprojām ir ļoti zemi.

Obligāta vakcinācija sabiedriskā sektora darbiniekiem ir viens no galvenajiem Krīzes vadības padomes (KVP) lēmumiem Covid-19 krīzes kontekstā. Ekonomikas ministrijas publicētā informācija liecina, ka šobrīd pilnu vakcinācijas kursu ir izgājuši 69% no valsts un pašvaldību sektorā strādājošajiem.

Kopumā valstī sabiedriskajā sektorā ir nodarbināti aptuveni 292 tūkstoši iedzīvotāju – tātad vakcinēti ir aptuveni 201 tūkstotis. Kā uzlabosies Latvijas kopējie vakcinācijas aptveres rādītāji, kad vakcinācijas kursu sāks atlikušie 90 tūkstoši?

Vakcinācijas kursu šobrīd ir sākuši vai pabeiguši aptuveni 945 tūkstoši iedzīvotāju jeb mazliet vairāk par pusi no visiem iedzīvotājiem.

Pievienojot šai statistikai 90 tūkstošus, vakcinācijas aptvere palielināsies par aptuveni 5%.

Turklāt jāņem vērā, ka ne visi sabiedriskā sektora darbinieki izvēlēsies saglabāt darba attiecības šī valdības lēmuma dēļ. Jāsecina, ka ietekme uz vispārējo vakcinācijas statistiku šādai prasībai būs minimāla.

Latvijas galvenā problēma joprojām ir zemā vakcinācijas aptvere riska grupās. No iedzīvotājiem, kas sasnieguši vismaz 80 gadu vecumu, tikai 45% ir vakcinējušies, un rādītāji nav iepriecinoši arī citās vecuma kategorijās: aptvere vecuma grupā no 70 līdz 79 gadiem ir nepilni 57%, bet mazliet labāki rādītāji ir vecuma grupā no 60 līdz 69 gadiem, kur vakcinējušies ir 59%.

Tas nozīmē, ka valdības lēmumi par vakcinācijas veicināšanu publiskajā sektorā nodarbinātajiem ir nepietiekoši vispārējā mērķa kontekstā – panākt 75% vakcinācijas aptveri sabiedrībā.

Vakcinācija ir īpaši jāveicina pensijas vecumu sasniegušo iedzīvotāju grupā, jo tieši senioriem ir lielāki smagas saslimšanas riski.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu