Ķīna pārsteidz ASV ar militāras hiperskaņas raķetes izmēģinājumu (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

ASV ir pārsteigtas par Ķīnas progresu virsskaņas raķetēs, kas spēj pārvietot kodolieročus. Viena šāda raķete tikai nedaudz novirzījās no mērķa augustā sarīkotā testa izmēģinājumā.

Saskaņā ar plašsaziņas līdzekļu ziņoto, Ķīna ir guvusi lielus panākumus tā saukto hiperskaņas raķešu izstrādē un tādējādi pārsteidza ASV. “Financial Times”, atsaucoties uz informētiem avotiem, vēsta, ka Ķīna augustā izmēģināja jaunu ātrgaitas raķeti.

Hiperskaņas raķetes var sasniegt ātrumu, kas vairāk nekā piecas reizes pārsniedz skaņas ātrumu, t.i. aptuveni 6200 kilometrus stundā. Pretraķešu aizsardzības sistēmas šādas raķetes praktiski nespēj apturēt. Šāda veida ieročus ir grūti pārtvert aizsardzības sistēmām.

Novirze no mērķa tikai 30 kilometru

Saskaņā ar ziņojumu, Ķīna izšāva “Long March” raķeti kosmosā, kur tā, pirms devās uz savu mērķi, riņķoja ap zemi zemā orbītā. Saskaņā ar trim dažādiem avotiem, raķete novirzījās no sava gala mērķa par aptuveni 30 kilometriem. ASV izlūkdienesti ir ļoti pārsteigti par Ķīnas jaunajām militārajām spējām.

ASV Aizsardzības departamenta pārstāvis Džons Kirbijs sākotnēji atteicās komentēt detaļas. Tomēr viņš teica: “Mēs esam skaidri pauduši bažas par Ķīnas militārajām spējām, kas tikai palielina spriedzi reģionā un ārpus tā.” Tas ir viens no iemesliem, “kāpēc mēs uzskatām Ķīnu par mūsu lielāko izaicinājumu”.

Ķīnas Aizsardzības ministrija sākotnēji neatbildēja uz lūgumu komentēt laikraksta svētdienas ziņojumu. Papildus Ķīnai ASV un Krievija strādā arī pie hiperskaņas tehnoloģijām. Ziemeļkoreja tikai pagājušajā mēnesī paziņoja, ka ir izmēģinājusi šādu raķeti.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu