Mjanmas hunta atbrīvojusi pirmo protestētāju grupu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Mjanmas huntas varasiestādes pēc paziņojuma valsts televīzijā, ka tiks atbrīvoti 5600 cilvēku, kas aizturēti pēc militārā apvērsuma, pirmdien no cietumiem izlaidusi pirmos ieslodzītos.

Paziņojums par ieslodzīto atbrīvošanu tika izplatīts pēc tam, kad reģiona organizācija bija liegusi huntas līderim Minam Aunam Hlanam apmeklēt gaidāmo samitu, jo viņš nav pietiekami sadarbojies pēcapvērsuma krīzes deeskalācijas labā.

Kā teikts paziņojumā, hunta atbrīvos 4320 cilvēkus, kas atrodas ieslodzījumā saistībā ar dažādām apsūdzībām, kā arī vēl 1316 cilvēkus, kas notiesāti, kā teikts paziņojumā, par dažādām aktivitātēm pret apvērsumu.

Līdz šim no ieslodzījuma vietām atbrīvoti vairāk nekā 600 ieslodzīto.

Foto: AFP/SCANPIX

Viņu vidū ir gāztās līderes Aunas Sanas Su Či Nacionālās Demokrātijas līgas preses sekretārs Moniva Auns Šins. Viņš ir visaugstākā līdz šim atbrīvotā partijas amatpersona.

"Starptautiskais spiediens darbojas. Vēsturiski politieslodzīto atbrīvošana notiek vienīgi tad, kad huntas vēlas mazināt starptautisko spiedienu un iegūt leģitimitāti," sociālajā tīklā "Facebook" norādīja cilvēktiesību aktīviste Ve Ve Nu.

Mjanmā vardarbībā pēc apvērsuma nogalināti vairāk nekā 1100 cilvēku, vairāk nekā 8000 aizturēti, liecina vietējās monitoringa organizācijas aplēses.

Vairāk nekā 7300 visā valstī joprojām atrodas aiz restēm, lēš Politieslodzīto atbalsta apvienība.

Piektdien Dienvidaustrumāzijas valstu apvienība (ASEAN) izslēdza no gaidāma samita dalībnieku saraksta Mjanmas huntas līderi, ņemot vērā huntas īstenotos soļus Mjanmas krīzē.

Bloka ārlietu ministri nolēma, ka uz samitu no 26. līdz 28. oktobrim tiks uzaicināts Mjanmas "nepolitisks pārstāvis".

ASEAN, kas bieži tiek kritizēta kā bezzobaina, ieņēmusi stingrāku nostāju pēc tam, kad hunta liedza tās īpašajam sūtnim iespēju tikties ar visiem "procesa dalībniekiem". Viņu vidū, kā noprotams, bija domāta arī gāztā civilistu līdere Auna Sana Su Či.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu