Latvijā augstākais vakcinācijas temps Eiropas Savienībā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā šobrīd ir Eiropas Savienībā (ES) augstākais septiņu dienu kumulatīvais vidēji dienā izlietoto vakcīnu pret Covid-19 devu skaits uz 100 iedzīvotājiem, liecina pētniecības un datu apstrādes kompānijas "Our World in Data" apkopotie dati par laika periodu līdz 19.oktobrim.

Latvijā šis rādītājs ir 0,60, būtiski apsteidzot ES vidējo, kas ir - 0,16, kā arī Eiropas vidējo rādītāju - 0,15. Taču virkne ES valstu jau sasniegušas ļoti augstu vakcinācijas aptveri, uz ko šobrīd virzās Latvija.

Šāds temps arī teju trīskārt apsteidz Lietuvas, kur šis rādītājs ir 0,19, kamēr atstarpe starp Igauniju, kur šis rādītājs ir 0,13, ir vēl izteiktāka.

Arī vairākās Skandināvijas valstīs vakcinācijas vidējais izlietoto devu skaits ir zemāks nekā Latvijā. Piemēram, Somijā šis rādītājs ir 0,36, Zviedrijā - 0,30 un Dānijā - 0,03. Vienlaikus virkne Skandināvijas valstu, līdzīgi kā Rietumeiropas valstis, jau sasniegušas ļoti augstu vakcinācijas aptveri.

Vakcinācijas tempa rādītāji Austrumeiropas valstīs ir aptuveni tikpat augsti, cik abās Baltijas kaimiņvalstīs, taču vienlaikus ievērojami atpaliek no Latvijas rādītāja. Austrumeiropas valstu vidū Slovēnijā šis rādītājs ir 0,15, Rumānijā - 0,37, Slovākijā - 0,05, bet Polijā - 0,12.

Otrais augstākais vidēji dienā izlietoto devu skaits ES ir Itālijā, kur šis rādītājs ir 0,23, savukārt kopumā divās valstīs - Austrijā un Kiprā - šis rādītājs ir 0,20.

Ārpus ES šis radītājs līdzvērtīgi augsts, pēc "Our World in Data" datiem, ir Baltkrievijā, kur vidēji dienā izlietoto devu skaits uz 100 iedzīvotājiem ir 0,54. Krievijā šis rādītājs ir 0,41, bet Ukrainā - 0,33.

Savukārt augstākais izlietoto devu skaits uz 100 iedzīvotājiem šobrīd ir Kubā, kur šis rādītājs, pēc 18.oktobra datiem, kas ir pēdējie pieejamie, ir 2,13.

"Our World in Data" aprēķinā iekļautas gan primārās, gan balstvakcinācijas devas. Rādītājs tiek aprēķināts uz 100 iedzīvotājiem, lai ņemtu vērā atšķirīgos iedzīvotāju skaitus valstu vidū.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu