"Strādājam, galvas nepacēluši." Nevakcinēto senioru apzvanīšanai ģimenes ārstiem būs jāstrādā arī brīvdienās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide piedalās preses konferencē, kurā informē par ģimenes ārstu streiku.
Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide piedalās preses konferencē, kurā informē par ģimenes ārstu streiku. Foto: Ieva Čīka/LETA

Lai ģimenes ārsti piezvanītu visiem nevakcinētajiem senioriem, būs jāstrādā brīvdienās, pieļāva Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide.

Viņa atzina, ka patlaban ģimenes ārsti strādā galvas nepacēluši, lai spētu aprūpēt savus Covid-19 pacientus, kuriem ir jāzvana vismaz reizi dienā vai biežāk, lai sekotu līdzi viņu veselības stāvoklim, jo bieži vien viņi nespēj novērtēt veselības stāvokļa pasliktināšanos, tādēļ ir nepieciešams kontaktēties arī ar viņu tuviniekiem.

Tāpat ģimenes ārstam ir jāsazinās arī ar Covid-19 slimnieku kontaktpersonām un jāseko līdzi viņu veselības stāvoklim. Tāpat uzmanību prasa arī pārējie pacienti, kuriem ir pneimonija, depresija, tāpat ar Covid-19 slimo arī vakcinētie, taču viņi daudz mazāk noslogo slimnīcas, piebilda Veide.

"Es savus pacientus apzvanīju jau pavasarī, domāju, ka līdzīgi ir rīkojušies arī citi kolēģi. Ja tagad tas būs jādara vēlreiz, tad visticamāk to nāksies darīt brīvdienās, tādejādi, liedzot iespēju kaut nedaudz atpūsties," atzina Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente.

Viņa uzskata, ka, piemēram, pašvaldības varētu nākt ģimenes ārstiem palīgā un atvest seniorus pie viņiem vakcinēties, jo daudzi cilvēki fiziski nespēj nokļūt līdz vakcinācijas vietai. Veide atzina, ka ar mājas vakcināciju iet grūti, jo kāds no viņas pacientiem to gaida jau vairākus mēnešus. Savukārt ģimenes ārstam doties mājas vizītē pie pacientiem ir ļoti laikietilpīga, jo viena pacienta vakcinācijai nepieciešama teju pusstunda, nerēķinot laiku ceļā. Viņas ieskatā būtu nepieciešams organizēt vakcinācijas brigādes uz mājām.

Kā vēstīts, ārkārtējās situācijas rīkojums paredz, ka no šodienas līdz 7.novembrim ģimenes ārstiem, kuri ir līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, vajadzēs sazināties ar pacientu sarakstā reģistrētajiem pret Covid-19 nevakcinētajiem pacientiem vecumā no 60 gadiem ar mērķi aicināt pacientus līdz 14.novembrim sākt vakcināciju.

Ģimenes ārstiem nāksies aicināt seniorus vakcinēties prakses vietā, sadarbības iestādē vai pacienta dzīves vietā pacientiem vecumā no 70 gadiem.

Tāpat tiek noteikts, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) būs ļauts nodarbināt personas, kuras saņem izdienas pensiju atbilstoši NMPD neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā iesaistīto darbinieku izdienas pensiju likumam, taču minētajām personām tiek saglabāta izdienas pensijas izmaksa.

Līdzīgi arī ārstniecības iestādes vadītāji, ja tas ir nepieciešams darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, jebkurā brīdī varēs atsaukt darbiniekus no atvaļinājuma (izņemot bērna kopšanas atvaļinājumu) vai nepiešķir atvaļinājumu (izņemot bērna kopšanas atvaļinājumu). Ārstniecības iestādes vadītāji darbības nepārtrauktības nodrošināšanai varēs arī nenosūtīt darbinieku komandējumā vai atsaukt no tā.

Kā ziņots, no ceturtdienas, 21.oktobra, valstī ieviesti īpaši stingrus Covid-19 ierobežojošos pasākumus jeb "lokdaunu".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu