Levits: Vainīgo meklēšana ir drošs veids, kā šo krīzi padziļināt (49)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits aicina sabiedrību vienoties un kopīgi pārvarēt Covid-19 krīzi, turklāt, komentējot aktuālo politisko situāciju valstī, viņš norāda, ka vainīgo meklēšana ir drošs veids, kā šo krīzi padziļināt.

Portālā "Delfi" publicēts Levita viedoklis, kurā viņš pauž: "Ja mēs visi kopā - katrs atbildīgs pilsonis, sabiedrība kopumā, politiskā vide, parlaments, valdība - gribam šo krīzi pēc iespējas ātri un ar pēc iespējas maziem zaudējumiem pārvarēt, tad

tagad ir jāsaņemas, disciplinēti jāievēro noteikumi un galvenais - tiem, kuri to vēl nav izdarījuši, jāvakcinējas."

Viņaprāt, Covid-19 krīze ir traģisks drauds ne tikai cilvēku veselībai un dzīvībai, bet tā bīstami plosa sabiedrību. Sabiedrība ir sašķelta ne tikai jautājumā par vakcinēšanos, bet arī par gandrīz katru no pasākumiem, kas tiek veikti, lai cīnītos ar šo pandēmiju.

Levits norāda, ka viens no sabiedrības sašķeltības un neapmierinātības cēloņiem ir nepietiekamā skaidrība par valdības kursu. Esot bijuši vērojami centieni vienlaikus apmierināt gan sabiedrības atbildīgo daļu, kas saprot vakcinācijas nepieciešamību un apzinās savu atbildību pret līdzcilvēkiem, gan ieklausīties vakcinācijas skeptiķos un pretiniekos, gan dažādu šauru interešu lobijos.

Tagad valdība esot uzņēmusi skaidru un skaudru kursu uz vīrusa ierobežošanu, norāda Valsts prezidents, piebilstot, ka plānots veicināt vakcināciju un samazināt tiešos kontaktus starp cilvēkiem.

"Šī politika ir laba, pareiza un atbalstāma. Par detaļām var diskutēt, bet atļausim to darīt speciālistiem.

Šobrīd katram atbildīgam cilvēkam, kurš rūpējas par sevi, saviem tuviniekiem un sabiedrību, šī skaidrā politika būtu jāatbalsta," uzskata Levits.

Prezidents ir pārliecināts, ka pašreizējajā dramatiskajā situācijā sabiedrības interesēs ir, lai valdība būtu stabila un rīcībspējīga. Neatkarīgi no tā, kāds būs valdības vadītāja vai veselības ministra lēmums par turpmāko sadarbību valdībā, politiķi nedrīkstot aizmirst galveno - veselības jomas laba un efektīva pārvaldība šobrīd ir sabiedrības drošības jautājums.

Viņaprāt, meklēt cilvēkus vai institūcijas, kam uzvelt vainu, ir drošs veids, kā šo krīzi padziļināt. Taču mums būs iespēja vērtēt, kad pēc gada dosimies uz vēlēšanām, norāda prezidents.

Prezidents arī uzsver, ka visiem kopā mums ir jābūt pateicīgiem pašaizliedzīgajiem medicīnas darbiniekiem, kuri glābj cilvēku dzīvības.

"Valdība nedrīkst atkāpties no sava stingrā kursa. Ir jādod perspektīva cilvēkiem, kuri ir bijuši atbildīgi.

15.novembrī, kā bija solīts, vakcinētajiem mājsēde ir jāatceļ, visiem bērniem jāatgriežas skolā. Stingri ierobežojumi nevakcinētajiem - jāturpina," uzskata Levits.

Kā ziņots, Latvijas Ārstu biedrība ir izteikusi neuzticību veselības ministram Danielam Pavļutam (AP) un paudusi aicinājumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) nekavējoties pārskatīt krīzes vadību valstī un lēmumu pieņemšanā iesaistīt veselības nozares profesionālās organizācijas un ekspertus.

Kariņš norādījis, ka sadzird un izprot ārstu neapmierinātību par sadarbības un dialoga trūkumu veselības nozarē, organizējot darbu Covid-19 pandēmijas izraisītās veselības aprūpes sistēmas pārslodzes pārvarēšanai. Viņa skatījumā, saspīlējums starp nozari un veselības ministru ir kritisks, un laikā, kad ik dienu ir jārisina akūtas situācijas, lai tiktu nodrošināti veselības aprūpes pakalpojumi iedzīvotājiem, veselības ministram ir jāspēj sadarboties ar nozari.

Valdības vadītājs norādīja, ka, ņemot vērā situācijas nopietnību, jau tuvākajā laikā pārrunās ar veselības ministru un koalīcijas partneriem situāciju un risinājuma variantus.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu