LTRK: Joprojām tiek ignorētas prasības labot kļūdas minimālo VSAOI sistēmā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Uzņēmējiem joprojām ir daudz neskaidrību par vairākiem būtiskiem jautājumiem saistībā ar minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmu, tomēr politiķi to neņem vērā, ziņo Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Uzņēmējiem joprojām neesot skaidrs, kāda summa darba devējiem būs jāmaksā, gan arī, kurš nodrošinās sociālās apdrošināšanas maksājumus izņēmumu grupām, līdz ar to viņi nevarot plānot savas izmaksas.

Turklāt virknē uzņēmumu jau ir sākusies vai tiek plānota darbinieku atlaišana.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš sagaida, ka Finanšu ministrijas vadītā VSAOI regulējuma pilnveidošanas darba grupa šodien beidzot nāks klajā ar konstruktīviem risinājumiem "esošās sistēmas brāķa labošanai".

Viņš uzsver, ka politiķiem ir jāņem vērā Latvijas iedzīvotāju viedoklis, kuru LTRK noskaidrojis kampaņā "Kļūdu labojums". Vairākums iedzīvotāju četrās dažādās aptaujās pauduši viedokli, ka minimālo VSAOI sistēma ir jāmaina, jāpārceļ tās stāšanās spēkā termiņš, šā brīža sistēma veicinās ēnu ekonomiku un mazo uzņēmumu bankrotu.

Arī pilsonisko iniciatīvu platforma "Mana balss" ir savākusi vairāk nekā 17 000 parakstu par minimālo VSAOI sistēmas atcelšanu.

LTRK konceptuāli atbalsta minimālo VSAOI ieviešanu, taču stingri iestājas par to, ka likumā esošās kļūdas jālabo, grozījumu spēkā stāšanās termiņu jāpārceļ uz 2022.gada 1.jūliju un izmaiņas jāievieš pakāpeniski - līdz 2023.gada 1.jūlijam minimālo iemaksu objektam vajadzētu būt pusei no šā brīža noteiktajām iemaksām.

Jau vēstīts, ka likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija paredzētās minimālās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas jeb 1500 eiro ceturksnī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu