Latvijas vecākā studenšu korporācija Daugaviete atzīmēs savu 100. gadadienu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
S!K! Daugaviete 97. gadadienas foto. Foto uzņemts 2018. gadā
S!K! Daugaviete 97. gadadienas foto. Foto uzņemts 2018. gadā Foto: Mārīte Melnika

Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, Latvijas vecākā studenšu korporācija Daugaviete šonedēļ attālināti atzīmēs savu 100. gadadienu.

Studenšu korporācija Daugaviete dibināta 1921. gada 6. novembrī pie Latvijas Universitātes kā pirmā sieviešu studenšu korporācija. Daugavietes pamatus likušas 19 jaunas un drosmīgas sievietes, bet mūsdienās visā pasaulē ir vairāk nekā 500 daugaviešu. Daugavietes mērķis ir pulcēt ap sevi augstskolu latviešu tautības studentes, kas domā nacionāli valstiski, audzināt tās par krietnām sabiedrības darbiniecēm un veicināt viņu garīgo un fizisko attīstību.

Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, Daugavietes 100. jubileja tiks atzīmēta attālināti.

Sestdien, 6. novembrī, attālināti norisināsies komeršs un svinīgais akts, kurā piedalīsies daugavietes un viesi no visas pasaules. Tāpat korporācijas pārstāves ir individuāli apmeklējušas un sakopušas mūžībā aizgājušo daugaviešu kapavietas.

Daugavietes locekļu vidū ir dažādu zinātņu doktores, savas jomas profesionāles, sievietes ar akadēmiskiem un profesionāliem sasniegumiem dabaszinātnēs, humanitārajās zinātnēs, mūzikā, medicīnā un citās jomās. Pazīstamākās korporācijas pārstāves ir rakstnieces Lūcija Bērziņa-Felsberga, Agate Nesaule, Ilze Sperga, gleznotājas Lelde Vintera-Ore, Helēna Zemjāne, Gundega Cenne, mākslas vingrotāja Emīlija Krūmiņa, daiļslidotāja Ērika Kļaviņa, flautiste Ilze Urbāne, mūziķe Lorija Cinkus un daudzas citas.

Īpaša loma korporācijā ir Annai Brigaderei, kura atbalstīja Daugavietes izveidošanos un darbību 20. gadsimta 20. un 30. gados un kļuva par organizācijas goda filistri. Rakstniece Melānija Vanaga par Daugavietes goda filistri kļuva pēc korporācijas darbības atjaunošanas Latvijā 20. gadsimta 90. gados. Viens no pazīstamākajiem studenšu korporācijas Daugaviete goda filistriem ir arī Latvijas Universitātes pirmais rektors, profesors Ernests Felsbergs.

Daugaviešu goda filistru vērtības un uzskati visos laikos ir iedvesmojuši daugavietes īstenot korporācijas devīzes: “Pars pro toto!” (“Viena par visām!”), “Patientia vincit omnia!” (“Pacietība uzvar visu!”) un “Par taisnību, daiļumu un visu cēlu!”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu