Video Migrantu pūlis Baltkrievijā ieradies pie robežas ar Poliju (90)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Pirmdienas, 8.novembra, rītā Baltkrievijā migrantu pūlis devies Polijas robežas virzienā, ziņo Baltkrievijas izdevums “Zerkalo”. Pirmdienas pēcpusdienā pūlis, kurā ir vairāk nekā tūkstotis cilvēku, ieradies pierobežā.

Kā ziņo "Zerkalo", migranti sākuši šķērsot Baltkrievijas robežu un šobrīd atrodas neitrālā teritorijā starp Baltkrieviju un Poliju. No neitrālās zonas migranti mēģina iekļūt Polijas teritorijā.

Foto: Reuters/ScanPix

Migrantu pūlis pirmdienas rītā tika novērots Baltkrievijas Grodņas apgabalā, netālu no Kužnicas-Bruzgu robežkontroles punkta uz šosejas, kas no Minskas ved Bjalistokas virzienā.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Pie Baltkrievijas robežas ar Poliju novērojama arī Baltkrievijas iekšlietu struktūru spēku pulcēšanās.

“Milicija sper nepieciešamos soļus, lai nodrošinātu kārtību saistībā ar migrantu došanos uz Polijas robežu,” pavēstīja Baltkrievijas Iekšlietu ministrija.

Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komiteja paziņojusi, ka "daudzskaitlīga bēgļu grupa" ar mantām pa šoseju devusies Polijas virzienā, bet vienlaikus norādījusi, ka "uz šādu soli bēgļus pamudinājusi Polijas varasiestāžu vienaldzīgā un necilvēcīgā attieksme".

Kā tviterī raksta Baltkrievijas opozīcijas līderes Svetlanas Tihanovskas štāba vadītājs Franaks Vjačorka, baltkrievi ziņo, ka Minskas ielās redz pulcējamies aizvien vairāk migrantu, kuri, domājams, gatavojas, ka viņus nogādās pie robežas.

"Tā ir valsts atbalstīta kontrabanda, ko organizē Lukašenko," viņš norāda.

Tikmēr Polijas izlūkdienestu koordinatora pārstāvis Staņislavs Žarins tviterī pavēstījis par satraucošas informācijas pienākšanu piebilstot, ka migranti gatavojoties masveidā ielauzties Polijas teritorijā. Žarins, piebilda, ka migrantu kolonnu apsargā un tās virzību kontrolē Baltkrievijas tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki.

Savukārt Polijas iekšlietu ministra vietnieks Petrs Vavžiks Polijas Radio ēterā uzsvēris, ka ikviens mēģinājums nelegāli šķērsot valsts robežu tiks apturēts.

Viņš arī apsūdzēja Baltkrievijas varas iestādes migrantu krīzes eskalācijā, piebilstot, ka pierobežā notiekošais var novest pie cilvēku upuriem.

Polijas prezidenta Andžeja Dudas ārpolitikas padomnieks Jakubs Kumohs tikmēr raksta, ka gājiena apsardzē piedalās Baltkrievijas Valsts drošības komitejas darbinieki, un pieļauj iespēju, ka iecerēts izmantot arī migrantu bērnus, lai Polijai nāktos viņus laist pāri robežai.

Polijas Aizsardzības ministrijas izplatītajos ierakstos redzams, ka daļa migrantu jau nonākuši līdz robežžogam.

Aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks paziņojis, ka 12 000 Polijas karavīru izsludināta paaugstināta gatavība un viņi ir gatavi aizstāvēt valsts robežu.

"Polijas robeža nav tikai līnija uz kartes, robeža ir svēta - par to ir izlietas poļu asinis," sociālajā tīklā "Facebook" raksta premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Kā norādījis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT) vadītājs Rustams Ļubajevs, saskaņā ar dažādu avotu informāciju Baltkrievijā Polijas robežas tuvumā varētu atrasties no 1000 līdz 5000 migrantu. Pēc viņa teiktā, ziņas par migrantu koncentrēšanos pie robežas saņemtas jau nedēļas nogalē un arī Lietuvas robežsardze gatavojas jebkādai iespējamajai notikumu attīstībai, pārdislocējot spēkus.

"Pašlaik tiekamies ar Bruņoto spēku štābu, plānojam izmantot iespēju papildus piesaistīt karavīrus, jau saskaņotas arī darbības ar policiju un Sabiedrības drošības dienestu," viņš norādījis.

Tikmēr Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva migrantu masu pārvietošanos nodēvējusi par satraucošām ziņām un norādījusi, ka Latvijas robežsardze rūpīgi seko līdzi situācijai.

Ap plkst.15 pēc Latvijas laika Polijas Iekšlietu ministrija pavēstīja, ka novērsts pirmais migrantu pūļa mēģinājums iekļūt Polijas teritorijā.

Migranti Polijas robežsargus apmētā  ar akmeņiem un citiem priekšmetiem.

Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva pirmdienas pēcpusdienā tviterī paziņoja, ka Latvijas robeža šobrīd tiek apsargāta pastiprinātā režīmā.

Notiekot arī nepārtraukta sadarbība starp Latvijas iekšlietu dienestiem un nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

“Esam gatavi dažādiem scenārijiem un rīcībai, ja situācija uz mūsu robežas saasināsies,” pavēstīja Golubeva.

 

Komentāri (90)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu