Ratinīka: Jebkurš lēmums saistībā ar mācībām no 15. novembra nebūs gana labs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka piedalās pasākumā, kura laikā Rīgas domes priekšsēdētājs sveic Rīgas Ziedoņdārza pirmsskolas iestādi par noteiktā vakcinācijas apjoma sasniegšanu.
Rīgas domes izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka piedalās pasākumā, kura laikā Rīgas domes priekšsēdētājs sveic Rīgas Ziedoņdārza pirmsskolas iestādi par noteiktā vakcinācijas apjoma sasniegšanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jebkurš lēmums, kas sekos saistībā ar mācībām no 15. līdz 17.novembrim būs slikts, uzskata Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītāja Iveta Ratinīka (LA).

Viņasprāt, ja Izglītības un zinātnes ministrija jelkādā veidā piespiedīs pašvaldības, kuras ir pagarinājušas 7.-12.klasēm attālinātās mācības, atcelt šos lēmumus, tas radīs vēl lielāku haosu un apliecinās, ka institūcijas, kuras šajā valstī ir atbildīgas par lēmumu pieņemšanu, nespēj savā starpā komunicēt.

Ratinīka atzina, ka piedalījusies sanāksmē, kurā Rīgas skolu direktori un departamenta vadība lēma, ka vecāko klašu skolēni klātienes mācības atsāks tikai no 22.novembra. Viņa uzsvēra, ka ir bijusi pret šādu lēmumu, un esot paudusi, ka tā nav laba ideja.

Viņasprāt, mācībām jānotiek klātienē, īpaši 12. klašu skolēniem, kuriem jāgatavojas eksāmeniem.

Būtiskākais iemesls, kādēļ par trim dienām pagarinātas attālinātās mācības, esot tas, ka visām skolām nav piegādāti Covid-19 antigēnu testi un nav pilnas drošības par procesa organizēšanu.

Taču pašlaik mainīt šos lēmumus, kurus pieņēmusi ne tikai Rīga, bet arī Ventspils, Liepāja, Jelgava, nozīmēs situācijas vēl lielāku destabilizēšanu un vēl lielāku haosu, uzsvēra Ratinīka.

Kā ziņots Rīgas pašvaldības skolā no 15.novembra, kad tiks atcelta mājsēde, klātienes mācības atsāks 4.-6.klašu skolēni un turpinās 1.-3.klašu skolēni.

Savukārt 7.-12.klašu skolēni mācības klātienē atsāks pēc valsts svētkiem no 22.novembra.

Līdzīgus lēmumus pieņēmušas arī citas pašvaldības.

Savukārt Izglīitības un zinātnes ministre, pēc tam, kad tika paziņots Rīgas pašvaldības lēmums, paziņoja, ka tā ir patvaļa.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) uzsver, ka IZM "neatbalsta un neatbalstīs pašvaldību patvaļu spēkā esošo noteikumu interpretācijā". Skolēniem ir jāmācās klātienē un, tikai objektīvi pamatojot, var būt pieļaujamas kādas izņēmuma atkāpes.

"Laikā, kad skolēni, vecāki un izglītības iestādes jau tā dzīvo paaugstināta stresa apstākļos, ir nepieņemami dažas dienas pirms plānotās atgriešanās klātienes mācībās pieņemt lēmumus par attālināta izglītības procesa īstenošanu," uzskata ministre.

IZM atgādina, ka izglītības iestādei jāīsteno mācības attālināti, ja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) konstatējis izglītības iestādē ļoti augstu Covid-19 infekcijas izplatības risku, pirmsskolas piecus un sešus gadus vecajiem bērniem, pamata un vidējās izglītības pakāpes skolēnam noteikta mājas karantīna, kā arī, ja izglītības programmas īstenošanas vietā ir izsludināta karantīna.

Mācības attālināti var organizēt tā mācību priekšmeta (kursa) skolēniem, kuru pedagogam noteikti obligāti pretepidēmijas - mājas karantīnas, izolācijas pasākumi, kā arī tā mācību priekšmeta (kursa) izglītojamiem, kuru pedagogs nevar īstenot mācību procesu klātienē citu izglītības iestādes vadītāja vai dibinātāja noteiktu pamatotu iemeslu dēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu