ASV intereses Afganistānā pārstāvēs Katara, norāda Blinkens (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: Alex Brandon / POOL / AFP

ASV piektdien piekrita izveidot Kataras pārraudzītu interešu nodaļu Afganistānā, lai situācijā, kad pie varas nākuši talibi, bet līdzšinējā Savienoto Valstu vēstniecība slēgta, sniegtu atbalstu ASV pilsoņiem.

Uzņemot Kataras kolēģi Vašingtonā, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens parakstīja vienošanos, ar kuru noteikts, ka Katara ir Savienotās Valstis aizstāvošā vara Afganistānā, Katarai izveidojot ASV interešu nodaļu vēstniecībā Kabulā.

Kopš talibu nākšanas pie varas Afganistānā ASV Kabulas vēstniecības darbība pārcelta uz Kataru.

ASV slēdza vēstniecību Kabulā augustā, kad kļuva skaidrs, ka Rietumu atbalstītā valdība kritīs. Diplomāti iznīcināja sensitīvos materiālus un nolaida karogu.

ASV ievēro piesardzību attiecībās ar talibiem, tomēr atzīstot, ka varu pārņēmusī islāmistu kustība pamatā ievēro solīto, ka ļaus cilvēkiem pamest Afganistānu.

Tomēr ASV noraidījušas iespēju, ka varētu drīzumā atzīt talibu valdību vai atvērt vēstniecību.

Vašingtona vēlas gūt pārliecību, ka talibi pilda arī citus solījumus, arī attiecībā uz sieviešu tiesībām un apņemšanos nepieļaut, ka "Al Qaeda" atkal izveido bāzi Afganistānā.

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Vienīgā Afganistānas province, kas nebija nonākusi talibu kontrolē, kādu laiku bija Pandžšīra, bet talibu vadība 6.septembrī paziņoja, ka islāmistu kustība ieņēmusi arī šo provinci.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu