Pusē no degušajiem mājokļiem nav bijis ierīkots dūmu detektors (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Neraugoties uz prasību par obligātiem dūmu detektoriem, ugunsdzēsēju apkopotā informācija liecina, ka 50% gadījumu mājokļos, kuros bija izcēlies ugunsgrēks, trauksmes ierīces nebija ierīkotas.

Pērn stājās spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība - ikvienā dzīvoklī jābūt vismaz vienam dūmu detektoram, bet privātmājā detektoram jābūt uzstādītam katrā stāvā. Privātmāja papildus jānodrošina arī ar ugunsdzēsības aparātu, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD dati par šī gada deviņiem mēnešiem liecina, ka no valstī reģistrētajiem 5537 ugunsgrēkiem 26% jeb 1441 ugunsgrēks noticis mājokļos, no tiem 924 - daudzdzīvokļu ēkās vai dzīvokļos, 374 - individuālajās mājās, 114 - dārza mājās, 12 - vasarnīcās, bet 13 - cita veida būvēs.

Neraugoties uz prasību par obligātu dūmu detektoru uzstādīšanu, VUGD apkopotā informācija par notikumiem, kur bija iespējams iegūt ziņas par detektoriem, liecina, ka apmēram 50% gadījumu jeb 715 mājokļos, kur bija izcēlies ugunsgrēks, dūmu detektori nebija uzstādīti, tai skaitā 482 dzīvokļos, 184 individuālajās mājās, 36 dārza mājās, septiņās vasarnīcās un piecās cita veida būvēs.

Savukārt 430 mājokļu ugunsgrēki tika laikus pamanīti, jo bija nostrādājis dūmu detektors, un mājokļa iemītniekiem bija iespēja novērst aizdegšanos tās sākuma stadijā vai atstāt piedūmotās telpas un izsaukt ugunsdzēsējus.

Šogad veiktajā VUGD pētījumā par Latvijas sabiedrības izpratni par rīcību ārkārtas, katastrofu vai to draudu situācijās cita starpā 87% respondentu atbildēja, ka mājoklī ir ierīkots dūmu detektors. Līdzīgi rezultāti bija arī Iekšlietu ministrijas veiktajā pētījumā, kur 81% respondentu apgalvoja, ka ir ierīkojuši detektorus.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu