Grieķijā draud kriminālapsūdzības aktīvistiem, kas palīdzējuši tur nokļūt migrantiem (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

24 aktīvistiem, kas pirms trim gadiem palīdzēja migrantiem nokļūt Grieķijā, tagad draud kriminālapsūdzības prāvā, kas ceturtdien sāksies Lesbas salā.

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) šonedēļ paziņoja, ka šie aktīvisti snieguši "dzīvību glābjošu palīdzību migrantiem un patvēruma meklētājiem", un apsūdzēja Grieķijas varas iestādes "glābēju kriminalizēšanā".

Divi no apsūdzētajiem - sīriešu bēgle Sāra Mardini un Īrijas pilsonis Šons Bainders - jau ir pavadījuši vairāk nekā trīs mēnešus policijas apcietinājumā, un viņiem var draudēt piecu gadu cietumsods par šo incidentu, sacīja viņu advokāts Haris Peciks.

Pret Mardini un Bainderu, kas 2018.gada decembrī tika nosacīti atbrīvoti un uzreiz atstāja Grieķiju, arī paredzēta izmeklēšana par saistītu kriminālnoziegumu, kas tiks iztiesāts atsevišķi.

24 aktīvisti tiek tiesāti par dalību bezpeļņas meklēšanas un glābšanas organizācijā "Emergency Response Centre International" (ERCI), kas no 2016. līdz 2018.gadam darbojās Lesbas salā un Grieķijas ūdeņos.

Mardini, kas tagad dzīvo Berlīnē, ir noteikts septiņu gadu aizliegums atgriezties Grieķijā. Viņa ceturtdien nebūs klāt šajā prāvā, bet Bainders ir paziņojis, ka viņš būs klāt.

Mardini pati ieradās Lesbas salā 2015.gadā ar laivu kā patvēruma meklētāja no Sīrijas. Vēlāk viņa sāka studēt Berlīnē, bet paņēma studiju pārtraukumu uz vienu semestri, lai atgrieztos Lesbā kā ERCI brīvprātīgā. Viņa un Bainders tika aizturēti 2018.gada augustā.

Apsūdzības puse ir pielīdzinājusi ERCI operācijas noziedzīga kontrabandas grupējuma darbībām, bet ERCI līdzekļu vākšanas aktivitātes tiek izmeklētas kā potenciāla naudas atmazgāšana.

Aktīvisti tiek apsūdzēti arī spiegošanā, balstoties uz policijas ziņojumu, ka viņi savos centienos identificēt grūtībās nonākušas migrantu laivas novērojuši Grieķijas Krasta apsardzes un ES aģentūras "Frontex" radio kanālus un kuģus.

ERCI bija reģistrēta kā nevalstiska organizācija un migrantu glābšanas misijās regulāri sadarbojās ar attiecīgām Grieķijas iestādēm. Aktīvistu aizturēšanas dēļ organizācija bija spiesta izbeigt savas operācijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu