Sudānas hunta atjauno amatā gāzto premjerministru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Abdallu Hamdoks
Abdallu Hamdoks Foto: aljazeera.com

Sudānas hunta svētdien parakstīja vienošanos ar tās gāzto premjerministru Abdallu Hamdoku, kas atjauno viņu valdības vadītāja amatā, kā arī atsāk valsts pāreju uz civilu pārvaldi.

Huntas līderis ģenerālis Abdelfatahs al Burhans televīzijas uzrunā sacīja, ka Hamdoks vadīs valdību līdz vēlēšanu sarīkošanai. Pagaidām gan nav zināms, kad vēlēšanas notiks un cik lielas pilnvaras būs valdībai, kuru pārraudzīs hunta.

Vienošanās paredz atbrīvot valdības amatpersonas un politiķus, kas tikuši aizturēti kopš 25.oktobrī notikušā apvērsuma. Arī Hamdoks puča laikā tika aizturēts, taču pēc pāris dienām viņam apcietinājums tika nomainūts pret mājas arestu. Hamdoks tika atbrīvots tikai svētdien neilgi pirms vienošanās parakstīšanas.

Hamdoks televīzijā pateicās Sudānas "reģionālajiem un globālajiem draugiem", kas palīdzējuši panākt vienošanos, tomēr nenosauca konkrētas valstis. No neoficiāliem avotiem zināms, ka bijušas iesaistītas ANO un ASV.

Kopš apvērsuma Sudānā regulāri notika masu protesta demonstrācijas.

Sudānā 30 gadus ar dzelzs dūri valdīja prezidents Omars al Baširs, līdz armija 2019.gadā pēc masu protestiem viņa režīmu gāza. Pēc tam civilisti un armija izveidoja kopīgu pārejas administrāciju, kas saņēma starptautisku atbalstu.

Pirms gandrīz mēneša notikušo puču nosodīja daudzas pasaules valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu