Bērboka būs pirmā sieviete Vācijas ārlietu ministra amatā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MICHELE TANTUSSI/AFP/SCANPIX

Vācijas zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka kļūs par pirmo sievieti šīs valsts ārlietu ministra amatā, liecina partijas ceturtdienas vakarā publiskotais amatu sadalījums starp tās pārstāvjiem topošajā koalīcijas valdībā.

40 gadus vecā Bērboka bija zaļo kanclera amata kandidāte oktobrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās. Viņa studējusi politikas zinātni un publiskās tiesības Hamburgas Universitātē un ieguvusi maģistra grādu publiskajās tiesībās Londonas Ekonomikas skolā.

Otrs zaļo līdzpriekšsēdētājs Roberts Hābeks būs vicekanclers un vadīs "superministriju", kuras pārziņā būs ekonomika, enerģētika un klimata jautājumi. 52 gadus vecais Hābeks ieguvis filozofijas doktora grādu Hamburgas Universitātē un ir pazīstams kā rakstnieks un tulkotājs. Viņš bijis Šlēsvigas-Hulšteinas federālās zemes ministru prezidenta vietnieks.

Starp zaļo pārstāvjiem valdībā būs bijušie partijas līdzpriekšsēdētāji Džems Ezdemirs lauksaimniecības ministra amatā un Klaudija Rota kultūras ministra amatā.

Jauno valdību veido sociāldemokrāti (SPD), zaļie un brīvie demokrāti (FDP). Gaidāms, ka SPD līderis Olafs Šolcs kanclera amatā nomainīs ilggadējo valdības vadītāju Angelu Merkeli, kuras pārstāvētie kristīgie demokrāti zaudēja oktobrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās.

Iecerēts, ka Bundestāgs par jaunās valdības apstiprināšanu balsos decembra otrajā nedēļā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu