Hondurasas prezidenta vēlēšanās vadībā kreisā spārna kandidāte (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Hondurasā svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies kreisā spārna opozīcijas kandidāte Siomara Kastro, liecina pirmie sākotnējie rezultāti.

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā trešdaļā vēlēšanu apgabalu Kastro izcīnījusi aptuveni 53% balsu, svētdienas vakarā paziņoja Hondurasas vēlēšanu komisija.

Hondurasas galvaspilsētas Tegusigalpas mērs Nasri Asfura no valdošās Nacionālās partijas ieguvis aptuveni 34% balsu.

62 gadus vecā Kastro, kas ir 2009.gadā apvērsumā gāztā prezidenta Manuela Selajas sieva un vada kreisā spārna partiju "Libre", jau pasludinājusi sevi par vēlēšanu uzvarētāju un teikusi uzvaras runu.

Ja Kastro uzvara tiks oficiāli apstiprināta, viņa būs pirmā sieviete Hondurasas prezidenta amatā un pirmā prezidente kopš valsts atgriešanās pie demokrātijas 1982.gadā, kas nepārstāv nevienu no divām lielākajām Hondurasas politiskajām partijām.

Nacionālajai partijai viņas uzvara nozīmētu beigas 12 varas gadiem.

Pašreizējam prezidentam Huanam Orlando Ernandesam, kurš jau bijis prezidenta amatā divus termiņus, konstitūcija liedz kandidēt šajās vēlēšanās.

Pēc Ernandesa pārvēlēšanas prezidenta amatā 2017.gadā opozīcija apsūdzēja valdību krāpšanā vēlēšanu procesa gaitā. Arī starptautiskie novērotāji konstatēja nepilnības vēlēšanu procesā.

Pēcvēlēšanu protestos dzīvību zaudēja vairāk nekā 20 cilvēki.

Televīzijas personība Salvadors Nasralla, kas toreiz vēlēšanās zaudēja Ernandesam, šoreiz izveidoja aliansi ar Kastro, kas izraudzījās viņu par savu viceprezidenta amata kandidātu.

Hondurasa cīnās pret nabadzību, korupciju un bandu vardarbību un pēdējos gados ir pieredzējusi milzīgu emigrācijas vilni uz ASV.

Ernandesa brālim Tonijam Ernandesam martā Ņujorkā tika piespriests mūža ieslodzījums par narkotiku kontrabandu. Arī pats Ernandess bijis apsūdzēts narkotiku tirdzniecībā. Pēc prezidenta amata termiņa beigām viņam ASV varētu tikt izvirzītas apsūdzības.

Ernandess uzstāj, ka apsūdzības viņam un brālim ir nepatiesas, un ka tās esot atriebība no narkobaronu puses, kurus viņa valdība palīdzēja izdot ASV.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu