Ar kādām klapatām jārēķinās autovadītājam, ja beidzies medicīniskās izziņas termiņš (12)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ceļu policists darbā
Ceļu policists darbā Foto: Ekrānuzņēmums/900 sekundes

Ceļu satiksmes drošības direkcijas dati liecina, ka šobrīd apmēram 40 000 šoferu ir nederīgas medicīniskās izziņas. Ja šāds autobraucējs uz ceļa tiek pieķerts, ceļu ar savu auto viņš turpināt nevar, un arī tiesības tiek aizturētas. Šāds sods šogad piemērots jau vairāk nekā četriem tūkstošiem šoferu, vēsta TV3 raidījums 900 sekundes.

Apturētie autovadītāji bieži vien neatceras, kad pēdējo reizi bijuši medicīniskajā komisijā un kad būs pagājuši 10 gadi, kad jāveic atkārtota pārbaude. Viens no skaidrojumiem varētu būt tāds, ka bieži vien laiks, kad tika saņemta medicīniskā izziņa un vadītāja apliecība, nesakrīt. Toties ceļu policistiem informācija par izziņas derīgumu ir telefona lietotnē. Ja derīguma termiņš ir beidzies, pienākas sods 40 eiro apmērā un mašīna turpat arī jāatstāj.

“Plus vēl aiztur vadītāja apliecību, kamēr viņš neiziet šo komisiju, nevar piedalīties satiksmē, un tā apliecība atrodas pie mums. Tad jāiziet medicīna, jābrauc pakaļ pie mums tiesībām. Laiks, nauda un vēl sods,” vērš uzmanību Ceļu policijas Speciālo uzdevumu nodaļas jaunākais inspektors Rolands Romanovskis.

Šogad par izziņas termiņa neievērošanu sodīti 4500 autovadītāju, taču skaitam ir tendence samazināties; vēl pirms sešiem gadiem sodīto šoferu bija divas reizes vairāk. 

“Ikdienā strādājot neteikšu, ka tādi protokoli tik ļoti bieži fiksēti. Pārsvarā mēs viņus fiksējam kopā ar kādu citu pārkāpumu. Vadītājs tika apstādināts par ātruma pārsniegšanu, tad pie reizes konstatējam, ka šī medicīniskā izziņa ir beigusies,” teic Ceļu policijas Speciālo uzdevumu nodaļas vecākais inspektors Raimonds Zvanītājs.

Medicīniskajā komisijā norāda, ka ir autovadītāji, kuri divus, trīs gadus brauc, nemaz nezinot, ka ir beidzies viņu izziņas derīguma termiņš. Tādēļ ieteicams ikvienam pārliecināties par savu statusu. To var izdarīt, piezvanot uz ārstu medicīnisko komisiju, vai reģistrējoties CSDD mājas lapā. Tad e-pastā pienāks informācija, kad jāgatavojas doties uz medicīnisko komisiju.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu