Kas jāzina ikvienam par pareizu satiksmes negadījumā cietušā aprūpi (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Sniegt pirmo palīdzību ceļu satiksmes negadījumā cietušajiem ir jāmāk teju katram iedzīvotājam. Sniegt palīdzīgu roku līdz mediķu ierašanās brīdim ir vienkārši. Vien jāzina pareiza darbību secība un pirmās palīdzības sniegšanas pamatprincipi. Latvijas Automoto biedrības (LAMB) un biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) informatīvās kampaņas “Zini, kā palīdzēt!” mērķis ir izglītot sabiedrību, informējot par to, kā sniegt pirmo palīdzību mazāk aizsargātajiem ceļu satiksmes dalībniekiem – gājējiem, velosipēdu un elektroskrejriteņu vadītājiem.

Aprūpējot ceļu satiksmes negadījumā cietušo, ir svarīgi ievērot vairākas būtiskas lietas. Pirmās palīdzības sniedzējam jābūt mierīgam un jārada drošības sajūta cietušajam. Palīdzības sniedzējam vēlams iepazīstināt ar sevi un pastāstīt, ka viņš sniegs pirmo palīdzību. Ir svarīgi neko nepārmest par radušos negadījumu, jo primārais ir cilvēka veselības un dzīvības glābšana.

Dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšana

Ja asinis tek ar strūklu vai straumi, redzams daudz asiņu vai ar tām piesūcies apģērbs, var uzskatīt, ka cietušajam ir dzīvībai bīstama asiņošana un nekavējoties jārīkojas!

  1. Vispirms padomā par drošību – uzvelc rokās gumijas cimdus. Ja nav pieejami gumijas cimdi, izmanto citu ūdens necaurlaidīgu materiālu, piemēram, plastikāta maisiņu.
  2. Atbrīvo asiņojošo vietu no apģērba tā, lai brūce būtu redzama, un paņem tīru marli vai auduma gabalu. Aizspied brūci ar pirkstu, plaukstu vai dūri.
  3. Ja stipra asiņo roka vai kāja un tev ir pieejami pārsienamie materiāli, uzliec spiedošu pārsēju.
  4. Uzmanīgi apguldi cietušo ar asiņojošo vietu uz augšu un pārliecinies, ka asiņošana ir apturēta.

Izsauc Neatliekamo medicīnisko palīdzību (NMPD), zvanot uz tālruni 113, un turi brūci aizspiestu, līdz ierodas mediķi. Apsedz, aprūpē un nomierini cietušo!

Kā pareizi novietot cietušo stabilajā sānu pozīcijā?

Ja cietušais atrodas bezsamaņā un elpo, tas jānovieto stabilā sānu pozā. Tā cietušais spēs paelpot un neaizrīsies, gaidot NMPD ierašanos. Bezsamaņa ir dzīvībai bīstams stāvoklis, tādēļ nedrīkst ignorēt bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušo cilvēku.

  1. Cietušā tuvāko roku noliec 90 grādu leņķī uz augšu.
  2. Satver cietušā plaukstu savā plaukstā un liec cietušajam pie vaiga.
  3. Turpinot turēt roku, aizsniedz tālāko ceļgalu un saliec to.
  4. Spiežot ceļgalu uz savu pusi, pagriez cietušo uz sāniem un saudzīgi atgāz cietušā galvu. Tuvāko kāju novieto 90 grādu leņķī.

Nepamet cietušo vienu – apsedz un turpini kontrolēt cietušā elpošanu ne retāk kā reizi 2 minūtēs.

Ne mazāk būtiska trauma – deguna asiņošana

Deguna priekšējā daļā ir daudz sīku asinsvadu. Tos traumējot, asiņošana dažkārt nav viegli apturama, taču vienlaikus tā nav bīstama dzīvībai. Pirms palīdzības sniegšanas uzvelc rokās gumijas cimdus vai citu ūdens necaurlaidīgu materiālu. Palūdz cietušajam pašam aizspiest asiņojošo nāsi un apsēdini cietušo. Galvu nevajadzētu atgāzt, bet gan noliekt uz priekšu. Ja iespējams, pieliec aukstas kompreses pie cietušā deguna un pakauša. Iegaumē – ja deguna asiņošana turpinās ilgāk par 20 minūtēm, jāsauc NMPD.

Traumēta apakšdelma fiksācija

Ja cietušais traumējis apakšdelmu, nepieciešams fiksēt roku pie viņa ķermeņa, lai ierobežotu kustības un tālākas sāpes. To var izdarīt ar trīsstūrveida lakatiņiem, kuri atrodami aptieciņā.

  1. Pārloki lakatiņu uz pusēm, salocīto malu pieliec pie traumētās rokas līdz pirkstu galiem un brīvo virsotni sasien mezglā aiz elkoņa.
  2. Lakatiņa vienu pusi izvelc uz augšu starp roku un krūškurvi, kamēr mezgls pieguļ elkonim, un novieto lakatiņa galu uz traumētās rokas pleca.
  3. Satver lakatiņa otru pusi no priekšpuses un tā galu novieto uz veselā pleca, turot abus lakatiņa galus, izlīdzini lakatiņa priekšējo malu tā, lai traumētā plauksta ir nosegta ar lakatiņu, bet pirksti ir redzami.
  4. Sasien lakatiņa brīvos galus mezglā vienā kakla pusē, fiksējot roku saliektu elkoņa locītavā taisnā leņķī.
  5. Gareniski saloki otru lakatiņu, izveidojot no tā „šallīti” un apsien ap krūškurvi caur padusēm virs traumētā apakšdelma, pēc iespējas zemāk, nefiksējot augšdelmu.
  6. Otrā lakatiņa brīvos galus sasien mezglā cietušajam uz veselā sāna vai priekšpusē.

Biežāk pieļautās kļūdas, sniedzot palīdzību

Svarīgi ir sniegt pirmo palīdzību un aprūpēt ceļu satiksmes negadījumā cietušo, bet vēl svarīgāk – darīt to pareizi. Piemēram, neprasmīgi un nevajadzīgi izmantots žņaugs var izraisīt pretēju efektu un palielināt asins zudumu. Bieži vien palīdzības sniedzējs aizmirst par savu drošību, nelietojot gumijas cimdus vai plastikāta maisiņu, tādā veidā pakļaujot sevi inficēšanās riskam. Cietušais ir jāuzrauga, līdz ierodas Neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu