Miris bijušais ASV republikāņu senators Douls (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV 98 gadu vecumā miris ilggadējais republikāņu senators no Kanzasas, Otrā pasaules kara veterāns un bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Bobs Douls.

Douls, kurš 1996.gada ASV prezidenta vēlēšanās zaudēja demokrātu kandidātam Bilam Klintonam, mūžībā devies svētdien.

Lai gan publiski bijušā politiķa nāves cēlonis netiek atklāts, februārī viņš paziņoja, ka ārstē plaušu vēzi ceturtajā stadijā.

"Amerika ir zaudējusi vienu no saviem varoņiem, mūsu ģimene ir zaudējusi savu klinti. Mēs smaidīsim, atceroties viņā lielisko humora izjūtu. Mēs radīsim mierinājumu mūsu kopīgās dzīves skaistajos mirkļos," lasāms Doula ģimenes paziņojumā.

Viņa otrā sieva Elizabetes Doula savulaik bija senatore no Ziemeļkarolīnas un ASV transporta sekretāre. Doulam ir 67 gadus veca meita Robina no pirmās laulības ar Filisu Holdenu.

Saistībā ar plaši cienītā politiķa nāvi ASV prezidents Džo Baidens izdevis rīkojumus līdz ceturtdienai pie visām sabiedriskajām ēkām Vašingtonā, diplomātiskajām un militārajām ēkām valsts karogu nolaist pusmastā.

Savā līdzjūtībā Baidens norādīja, ka ASV vēsturē nav daudz valstsvīru, kas līdzinātos Doulam.

No Kanzasas štata ASV parlamenta augšpalātā Otrā pasaules kara veterāns Douls bija ievēlēts no 1969. līdz 1996.gadam. Gadu gaitā viņš bijis gan senāta vairākuma, gan mazākuma līderis.

1976.gadā Džeralds Fords viņu izvēlējās par savu viceprezidenta amata kandidātu, tomēr republikāņi zaudēja demokrātiem Džimijam Kārteram un Vilteram Mondeilam. Divdesmit gadus vēlāk viņš jau kā prezidenta amata kandidāts piekāpās Klintonam.

Karjeras laikā Douls veicināja sadarbību ar demokrātiem, īpaši strādājot pie pārtikas palīdzības maznodrošinātajiem programmas un personu ar īpašām vajadzībām iekļaušanas sabiedrībā.

Visu mūžu viņš bijis saistīts ar armiju. 1945.gada aprīlī kaujā pret Vācijas karavīriem Itālijā viņš guva smagu muguras un labās rokas traumu no ložmetēja.

Vairāk nekā trīs gadus pavadījis slimnīcā, viņš tā arī pilnībā neizārstējās un zaudēja cerības īstenot bērnības sapni par sportista vai ārsta karjeru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu