Nenotīrīta jumta dēļ draud sods par nenostiprinātas bagāžas pārvadāšanu (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīna ar biezu sniega kārtu uz jumta
Automašīna ar biezu sniega kārtu uz jumta Foto: Ekrānuzņēmums no Degpunktā sižeta

Kopš aizvadītās piektdienas spēcīgu nokrišņu nav bijis, tomēr aizvien netrūkst automobiļu, kas vismaz galvaspilsētā pārvietojas ar biezām sniega cepurēm uz jumta. Šādu auto lietotāji laikam neapzinās, ka rūpīgi nenotīrīts auto ne tikai rada nevajadzīgus draudus satiksmes drošībai, bet ir arī pietiekams iemesls saņemt sodu.

Lai gan galvaspilsētā nav snidzis jau vairākas dienas pēc kārtas, daudziem spēkratiem joprojām ir kārtīga sniega sega uz jumta. Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis TV3 raidījumam 900 sekundes norāda, ka brīvdienās, kad sola atkusni, tas var kļūt bīstami.

"Tajā brīdī tā kupena atkusīs un tik labi uz mašīnas neturēsies. Ja cilvēks straujāk nobremzēs, tad visa tā čupa, kas ir uz jumta, viņam būs uz priekšējā stikla. Ja tur būs ledus, salauzīs arī logu tīrītāju slotiņas. Vadītājs vismaz uz dažām sekundēm būs pilnīgi akls," saka Irbītis

Apstaigājot kādu stāvvietu Pļavniekos, redzams, ka autobraucēji pieļauj arī citas kļūdas. Piemēram, ir mašīnas, kurām ir sniega aizsegtas numura zīmes. Tām vienmēr ir jābūt redzamām, tādēļ policists var lemt par soda piemērošanu. Tas var būt gan brīdinājums, gan 10 eiro naudas sods. 

Sods par nenotīrītu auto Latvijā nav paredzēts, taču, ja sniega kupena uz spēkrata jumta ir pamatīga, ceļu policisti var sodīt par nenostiprinātas kravas pārvadāšanu.

"Var iedzīvoties nepatikšanās ar policiju – numurs tak redzams nav! Tas ir tiešais pārkāpums, jo numura zīmēm automobilim jābūt redzamam jebkuros apstākļos. Protams, policists neaiztiks, ja ir briesmīga snigšana," uzskata Irbītis, piebilstot, ka notīrīt sniegu vajadzētu arī no visa priekšējā stikla un sānu logiem.

"Pie gājēju pārejām, pie krustojumiem cilvēks var neieraudzīt gājēju, var nepamanīt citu automobili, kas tuvojas. Tāpēc redzamības trūkums ir ļoti, ļoti bīstams," vērš uzmanību Irbītis.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu