No amata plānots atbrīvot tiesnesi Ozerski

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ceturtdien Saeimas sēdē plānots lemt par Daugavpils tiesas tiesneša Arvīda Ozerska atbrīvošanu, kurš no amata grib atkāpties pēc paša vēlēšanās.

Viņa vārds iepriekš izskanējis saistībā ar iespējamo plaģiātu doktora disertācijā.

Jau vēstīts, ka aktīvistu grupa no Krievijas atklājusi, ka Daugavpils tiesas tiesneša, Daugavpils universitātes (DU) docenta Ozerska 2008.gadā Sanktpēterburgā aizstāvētajā doktora disertācijā 75% teksta veido plaģiāts, vēstīja TV3 raidījuma "Nekā personīga".

Krievijas akadēmisko sabiedrību pēdējos gados satricinājuši vairāki plaģiāta skandāli - aktīvistu grupa "Dissernet" tur atklājusi vismaz 11 000 zagtu doktora disertāciju un vēl tikpat zinātnisku publikāciju, kurās konstatēts plaša mēroga plaģiāts. Viens no šādiem darbiem esot arī Ozerska doktora disertācija.

Pēc Krievijas likumiem atņemt diplomu autoram vairs nevarot, lai arī plaģiātu medniekiem neesot šaubu, ka Ozerska darbs "Tiesiskuma sistēma Vācijā imperiālā federālisma apstākļos" ir norakstīts no divus gadus agrāk aizstāvēta Romāna Andropova darba par tiesību kodifikāciju Vācijā. Līdz pat 70.lappusei teksts vārds vārdā sakrīt, tad septiņas lappuses pārkopētas no cita pētījuma, kam atkal seko 17 lappuses ar Andropova tekstu, bet 30 lappusēm autors nav zināms, iespējams, tas bijis pats Ozerskis. Pēc tām 24 lappuses atkal pārkopētas no citiem darbiem, vēstīja "Nekā personīga".

Pats Ozerskis "Nekā personīga" atzina, ka viņš savā disertācijā ir izmantojis citu autoru darbus, bet iekļāvis atsauces uz tiem. "Protams, mēs varam izmantot vairākus un dažādus avotus, rakstot par savu disertāciju. Pats galvenais, lai mums būtu atsauces. Uz šo autoru ir atsauces. Nekur normatīvā aktā nav norādes, cik reizes man vajag to pašu atkārtot. Bet, protams, saturiski tā ir pavisam cita disertācija," apgalvoja Daugavpils tiesas tiesnesis.

LETA vēstīja, ka tiesnešu ētikas komisija līdz šim nebija sākusi pārbaudi par izskanējušo informāciju par tiesneša un DU pasniedzēja Ozerska iespējamo plaģiātu savā 2008.gadā Sanktpēterburgā aizstāvētajā doktora disertācijā, aģentūru LETA novembra sākumā informēja Tiesnešu ētikas komisijā.

Pirms mēneša komisijas rīcībā nebija nekādu konkrētu faktu par šo situāciju, līdz ar to nav pamata jebkādu darbību sākšanai no Tiesnešu ētikas komisijas puses.

Tiesnešu ētikas komisijā aģentūru LETA informēja, ka viņu kompetencē nav pierādījumu vai informācijas meklēšana un vākšana, bet gan tiesneša rīcības atbilstības tiesnešu ētikas normu prasībām vērtēšana. Tiesnešu ētikas komisija izskata konkrētus iesniegumus par konkrētiem faktiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu