Francijā Šveices bankai UBS piespriests 1,8 miljardu eiro sods par krāpšanos ar nodokļiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Apelāciju tiesa Francijā Šveices bankai UBS pirmdien piespriedusi 1,8 miljardu eiro sodu par palīdzības sniegšanu klientiem, lai viņi varētu veikt krāpšanos ar nodokļiem.

UBS vērsās Parīzes apelāciju tiesā pēc tam, kad sākotnēji 2019.gadā tai tika piespriests 3,7 miljardu eiro sods, kas ir visu laiku lielākais sods Francijā saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu samaksas.

Tiesa atzina UBS par vainīgu plašas nodokļu krāpniecības slēpšanā un nelikumīgās bankas darbībās Francijā laika posmā no 2004.līdz 2012.gadam.

Francijas prokuratūra bija prasījusi Šveices bankai noteikt divu miljardu eiro sodu.

Prokuratūra norādīja, ka 2004.-2012.gadā UBS "guva lielus ienākumus, piedāvājot klientiem efektīvu ieguldījumu pārvaldību, kā arī no Francijas nodokļu inspektoriem slēpjot turību vai tās daļu".

Francijas varasiestādes lēš, ka tādēļ valsts nodokļu iekasēšanas institūcijā nav deklarēti vairāk nekā desmit miljardi eiro.

Izmeklēšana šajā lietā tika sākta pēc tam, kad bijušais UBS darbinieks informēja varasiestādes par bankas izstrādātu sistēmu ar dubulto grāmatvedību, lai slēptu kapitāla pārvietošanu uz Šveici.

UBS jau tikusi atzīta par vainīgu palīdzības sniegšanā aptuveni 20 000 klientu, lai no ASV varasiestādēm laika posmā no 2002.gada līdz 2007.gadam slēptu vairākus miljardus dolāru. Šis lietas izbeigšanai banka samaksāja sodanaudu 780 miljonu dolāru apmērā.

Šveice agrāk bija pazīstama ar savu banku slepenību, bet 2018.gadā spēkā stājās automātiska finanšu datu apmaiņa ar citām valstīm, liekot Šveices bankām kļūt caurskatāmākām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu