Rasts finansējums Rīgas nevalstiskajiem akreditētajiem muzejiem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ziedoņa bibliotēka
Ziedoņa bibliotēka Foto: publicitātes

16. decembrī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē atbalstīts nozares budžeta projekts, kura ietvaros paredzēts izveidot mērķprogrammu nevalstisko akreditēto muzeju darbības nodrošināšanai. Pirmo reizi Rīgā radīta skaidra, pārskatāma sistēma nevalstisko muzeju atbalstam.

Programmas ietvaros 2022. gadā muzejiem tiks piešķirts finansējums 140 000 eiro apmērā, ar iespēju to turpināt arī nākamajos gados. Jaunas mērķprogrammas finansējums nepieciešams, lai atbalstītu nevalstisko akreditēto muzeju pamatdarbību un stiprinātu to kapacitāti.

Iniciatīvas autore, Rīgas domes deputāte Ieva Siliņa (Nacionālā apvienība) stāsta: "Nevalstiskie akreditētie muzeji veido Rīgas krājumu, nodrošina vēsturiskās atmiņas nodošanu nākamajām paaudzēm, iedzīvotāju izglītošanu un tūristu iepazīstināšanu ar latviskajām vērtībām un vēsturisko pieredzi. To atbalstīšana ir goda lieta, it īpaši apstākļos, kad pandēmijas ietekmē dažu muzeju ilgtspēja ir apdraudēta. Ar šo mēs parādām sabiedrībai, ka Rīgas domei rūp vēsture un muzeju krājuma veidošana."

Mērķprogrammas finansējums tiks piešķirts konkursa kārtībā pēc vienotiem, caurspīdīgiem kritērijiem. Iepriekšējais domes deputātu sasaukums atbalstīja dažus nevalstiskos akreditētos muzejus, izvēloties sev tīkamākos. Turpretī tagad pirmo reizi Rīgā ir radīta skaidra, pārskatāma sistēma nevalstisko muzeju atbalstam.

Šobrīd Rīgā ir septiņi nevalstiskie akreditētie muzeji: 1991. gada barikāžu muzejs, Žaņa Lipkes memoriāls, muzejs “Ebreji Latvijā”, Latvijas Okupācijas muzejs, Ziedoņa muzejs un bibliotēka, Retro auto muzejs, kā arī muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu