EZA apstiprina "Pfizer" zāles pret Covid-19 ārkārtas izmantošanai atsevišķās valstīs (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) ceturtdien apstiprinājusi ASV farmācijas uzņēmuma "Pfizer" zāles pret Covid-19 ārkārtas izmantošanai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs.

"Medikaments, kas vēl nav apstiprināts ES, var tikt lietots to pieaugušo Covid-19 slimnieku ārstēšanai, kuriem nav nepieciešams papildu skābeklis un kuriem ir paaugstināts risks saslimšanas progresēšanai uz smagāku stadiju," teikts EZA paziņojumā.

"Pfizer" otrdien paziņoja, ka klīniskos izmēģinājumos apstiprināts, ka tās izstrādāta tablete Covid-19 ārstēšanai par gandrīz 90% novērš hospitalizāciju un nāvi riska grupās.

Tabletei "Paxlovid" arī vajadzētu būt efektīvai pret mutācijām, kas ir raksturīgas Covid-19 omikrona paveidam, pavēstīja uzņēmums.

Jaunās tabletes klīniskajos izmēģinājumos piedalījās vairāk nekā 2200 brīvprātīgie. To dati apstiprināja provizoriskus rezultātus, par kuriem bija paziņots novembrī.

EZA paziņoja, ka nākusi klajā ar šo rekomendāciju, lai atbalstītu valstu varasiestādes, kas var izlemt izmantot šīs zāles pirms to oficiālas apstiprināšanas.

"Pfizer" iekšķīgi lietojamās zāles ir proteāzes inhibitors un tās bloķē vīrusa replicēšanās mehānismu.

Tas nozīmē, ka zāles būs efektīvas tikai inficēšanās sākotnējās stadijās. Brīdī, kad Covid-19 ir progresējis par smagu slimību, vīruss lielākoties ir pārtraucis replicēties un pacienti cieš no pārmērīgas imūnreakcijas.

Arī EZA uzsvēra, ka "Paxlovid" būtu jālieto uzreiz pēc inficēšanās ar Covid-19 un piecu dienu laikā kopš simptomu parādīšanās. EZA norādīja, ka tabletes būtu jādzer piecas dienas.

Visbiežāk novērotās blakusparādības, lietojot "Paxlovid", ir garšas sajūtas traucējumi, caureja un vemšana. Zāles nedrīkst lietot grūtnieces, un to lietošanas laikā jaunajām māmiņām jāpārtrauc bērna barošana ar krūti.

EZA paziņoja, ka sākusi paātrinātā kārtībā izvērtēt tablešu apstiprināšanu, un tās varētu tikt oficiāli apstiprinātas pāris mēnešu laikā.

EZA jau ir izdevusi līdzīgu atļauju ārkārtas lietošanai uzņēmuma "Merck" pretvīrusa zālēm Covid-19 pacientu ārstēšanai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu