Nausēda: Drošības situācija reģionā ir visbīstamākā pēdējo 30 gadu laikā (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Drošības situācija ne vien Ukrainā, bet arī NATO austrumu flangā, tostarp Baltijas reģionā, šobrīd ir visbīstamākā pēdējo 30 gadu laikā, ceturtdien atzinis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, komentējot Krievijas karaspēka savilkšanu pie Ukrainas robežas.

"Gribu uzsvērt, cik svarīgs ir drošības jautājums. Diemžēl gar Ukrainas robežu vērojama Krievijas militāro spēku koncentrēšana un nostiprināšana. Iespējams, saskaramies ar bīstamāko situāciju pēdējo 30 gadu laikā," Nausēda sacījis žurnālistiem Briselē, kur viņš piedalās Eiropas Savienības līderu apspriedē. "Es runāju ne vien par Ukrainu, bet arī par NATO austrumu flangu, par Baltijas reģionu," viņš piebildis.

Lietuvas prezidents aicinājis ES darīt visu, lai nepieļautu Maskavas spēku iebrukumu Ukrainā.

"Uzskatu, ka mūsu rīcībā ir pietiekami daudz instrumentu, lai atturētu Krieviju. Pirmkārt, jārunā par nozaru sankcijām, ekonomiskajām sankcijām,” viņš sacījis, piebilstot, ka ātra lēmuma attiecībā uz sankcijām, visticamāk, nebūs, tomēr paužot cerību uz auglīgām diskusijām par šo jautājumu.

Nausēda norādījis, ka iespējamo Krievijas spēku iebrukumu pagājušajā nedēļā pārrunājis arī ar ASV prezidentu Džo Baidenu un "Bukarestes deviņnieka" valstu līderiem.

Prezidents uzsvēris, ka ES rīcība šai situācijā ir "tikai daļa no risinājuma", jo nepieciešama arī NATO darbība.

Viņaprāt, satraukumu vieš Baltkrievijas un Krievijas spēku integrācija, jo tā atvieglo Krievijas iespējas iebrukt kaimiņvalstīs.

“Tas ierobežo mums laiku reaģēt uz šiem iespējamajiem notikumiem. Uzskatu, ka aliansei jākoriģē savi aizsardzības plāni un stratēģija, ņemot vērā to, kas notiek Baltkrievijā," piebildis Nausēda.

Krievija pēdējo nedēļu laikā pie robežas ar Ukrainu savilkusi aptuveni 100 000 karavīru, viešot Rietumos lielas bažas, ka Maskava, iespējams, plāno iebrukt kaimiņvalstī.

NATO brīdinājusi Krieviju, ka šādam iebrukumam būtu plašas stratēģiskas un ekonomiskas sekas.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu