Protestētāji Kabulā prasa atbrīvot iesaldētos Afganistānas līdzekļus (8)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Simtiem protestētāju otrdien Kabulā devušies uz slēgto ASV vēstniecību, lai pieprasītu atbrīvot iesaldētos Afganistānas līdzekļus.

Turot plakātus ar uzrakstiem "Ļaujiet mums ēst" un "Atdodiet mums mūsu iesaldēto naudu", protestētāji skandēja saukļus un devās gājienā pa centrālo avēniju, talibiem nodrošinot apsardzi.

Starptautiskais finansējums Afganistānai ir apturēts, un miljardiem dolāru no valsts aktīviem ārvalstīs, galvenokārt ASV, tika iesaldēti pēc tam, kad talibi augusta vidū sagrāba valsti savā kontrolē.

Finansējuma trūkums ir satricinājis Afganistānas jau tā iedragāto ekonomiku, izraisot nabadzības palielināšanos, savukārt palīdzības grupas brīdina par draudošo humāno katastrofu.

Valsts darbinieki no ārstiem līdz skolotājiem un administratīvajiem ierēdņiem nav saņēmuši algas vairākus mēnešus. Tikmēr bankas ir ierobežojušas to, cik daudz naudas kontu īpašnieki var izņemt.

Neviena valsts vēl nav oficiāli atzinusi talibu režīmu.

Iepriekšējais talibu režīms pirms 20 gadiem aizliedza sievietēm un meitenēm iegūt izglītību un piedalīties sabiedriskajā dzīvē, noteica, ka vīriešiem obligāti jāaudzē bārda un jāapmeklē lūgšanas, aizliedza sportu un izklaides, kā arī publiski izpildīja nāvessodus.

Pašreiz pie varas esošie talibi sola citādāku režīmu, tostarp ar laiku atļaut meitenēm iegūt izglītību, un aicinājuši starptautisko sabiedrību atbrīvot līdzekļus un palīdzēt atvairīt humāno katastrofu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu