Svētki omikrona zīmē: Eiropā pastiprina ierobežojumus (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Daudzās Eiropas valstīs atgriežas stingrāki ierobežojumi cīņā pret Covid-19. Tiesa gan, vairākās valstīs ierobežojumu pastiprināšana plānota pēc svētkiem.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) reģionālais birojs Eiropā otrdien brīdināja par "vēl vienas vētras tuvošanos", tā raksturojot koronavīrusa omikrona paveida dramatisko izplatību Eiropā. Pastāv bažas, ka tas atkal novedīs pie veselības aprūpes sistēmu pārslodzes.

Omikrons jau ir dominējošais jaunā koronavīrusa paveids vairākās Eiropas valstīs.

Vācija un Portugāle ir to valstu skaitā, kas paziņojušas par stingrāku ierobežojumu ieviešanu pēc Ziemassvētkiem.

Vācijā no 28.decembra privātu pasākumu dalībnieku skaits tiks ierobežots līdz 10 cilvēkiem, un naktsklubi būs slēgti. Sporta spēles notiks aiz slēgtām durvīm.

"Koronavīruss Ziemassvētkos neņem brīvdienas," teica Vācijas kanclers Olafs Šolcs. "Mēs nevaram un nedrīkstam ignorēt nākamo vilni."

Portugālē no 25.decembra strādāšana no mājām būs obligāta, kad vien tā ir iespējama, bet naktsklubi un bāri tiks slēgti, otrdien paziņoja premjerministrs Antoniu Košta. Iepriekš bija paredzēts, ka ierobežojumi tiks pastiprināti no 31.decembra, taču omikrona paveida izplatības dēļ tie spēkā stāsies ātrāk.

Prasība pierādīt testēšanos tiks attiecināta arī uz viesnīcām un citām sabiedriskām vietām.

Mācības skolās atsāksies 10.janvārī, kas ir vēlāk par ierasto skolēnu atgriešanos skolās gada sākumā.

Tikmēr Somijā Ziemassvētku vakarā bāru darba laiks saīsināts līdz plkst.21.00, bet no 28.decembra spēkā stāsies trīs nedēļas ilgi tālāki ierobežojumi viesmīlības uzņēmumu darba laikiem un alkohola tirdzniecībai. 

Valdība sāks sagatavot atbalsta paketi, lai kompensētu zaudējumus viesmīlības uzņēmumiem, kurus skar šie ierobežojumi.

Zviedrijā noteikts, ka sabiedriskās vietās, kur pulcējas vairāk nekā 20 cilvēki, apkalpot tos varēs tikai pie galdiņiem. Restorānos pie viena galdiņa ļauts sēdēt ne vairāk par astoņiem cilvēkiem, kā arī veikalos un tirdziņos jākontrolē apmeklētāju skaits atbilstoši platībai. Pasākumos ar vairāk nekā 500 apmeklētājiem pie ieejas būs jāuzrāda apliecinājums par vakcināciju.

Nīderlande ir no retajām valstīm, kas stingrus ierobežojumus ieviesusi jau pirms svētkiem. Svētdien Nīderlandē tika ieviests "lokdauns". Līdz 14.janvārim nebūtiskajiem veikaliem, restorāniem, bāriem, kinoteātriem, muzejiem un teātriem jābūt slēgtiem, savukārt skolām jāpaliek slēgtām vismaz līdz 9.janvārim, paziņoja premjerministrs Marks Rite.

Ciemiņu skaits, ko cilvēki var uzņemt savās mājās, samazināts no četriem uz diviem. Tomēr Ziemassvētku dienā tiek pieļauts izņēmums.

Savukārt britu premjerministrs Boriss Džonsons paziņojis, ka Anglijā pirms Ziemassvētkiem nekādi jauni ierobežojumi netikšot ieviesti, taču Skotijā, Velsā un Ziemeļīrijā tiek ierobežota pulcēšanās.

Daudzviet atcelti lielie svētku pasākumi, kuros paredzama pulcēšanās. Piemēram, Parīzē atcelts Jaungada salūts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu