Itālijas premjers Mario Dragi pauž gatavību kandidēt uz prezidenta amatu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/LETA

Itālijas premjerministrs Mario Dragi trešdien ļāvis noprast, ka vēlētos nākamgad kļūt par prezidentu, norādot, ka viņa vadītā vienotības valdība jau ir pabeigusi lielu daļu no plānotā.

Itālijas parlaments janvārī ievelēs jaunu prezidentu, kas stāsies Serdžo Matarellas vietā, kurš nolēmis nekandidēt uz vēl vienu septiņu gadu termiņu.

Dragi sacīja, ka viņa valdība, kas atrodas pie varas desmit mēnešus, likusi pamatus nozīmīgam darbam, kas jāturpina.

"Mēs esam radījuši apstākļus, lai darbs varētu turpināties neatkarīgi no tā, kas atrodas valdībā," tradicionālajā gada noslēguma preses konferencē sacīja Dragi, skaidri norādot, ka ir gatavs mainīt lomas, ja deputāti to vēlas.

"Manam personīgajam liktenim nav nozīmes, man nav īpašu ambīciju. Ja vēlaties, es esmu vectēvs iestāžu dienestā," sacīja Dragi, kurš agrāk vadīja Eiropas Centrālo banku.

Ja viņš mainītu darbu, valdība automātiski kristu, taču Dragi sacīja, ka ir svarīgi, lai koalīcija paliktu neskarta līdz plānotām parlamenta sasaukuma beigām 2023.gadā un parlaments turpinātu darbu cīņā ar pandēmiju, sekmētu ekonomisko izaugsmi un izmantotu ES līdzekļus.

Prezidenta loma Itālijā kļuvusi arvien nozīmīgāka, un viņš bieži tiek aicināts atrisināt politisko strupceļu pēc parlamenta vēlēšanām un noregulēt koalīcijas krīzes.

Lai gan daudzi itāļi Dragi uzskata par dabisku izvēli prezidenta amatam, vairāki partiju līderi ir mudinājuši viņu palikt koalīcijas priekšgalā, brīdinot, ka gadījumā, ja viņš atstās koalīcijas vadību, tā varētu izjukt.

Ja viņš tomēr kļūtu par prezidentu, viņa pirmais uzdevums būtu iecelt jaunu premjerministru un pārliecināt partiju vadītājus gan no labējiem, gan kreisajiem palikt kopā valdībā.

Prezidenta amata kandidāti parasti nepiesaka sevi pirms vēlēšanām parlamentā, kas notiek aizklātā balsojumā, kurā piedalās gan augšpalātas, gan apakšpalātas likumdevēji, kā arī pārstāvji no 20 Itālijas reģioniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu