Honkongas universitāte aizvāc skulptūru Tjaņaņmeņas slaktiņa upuru piemiņai

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

No Honkongas universitātes teritorijas aizvākta skulptūra Tjaņaņmeņas laukuma protestu apspiešanā bojāgājušo cilvēku piemiņai.

Astoņus metrus augstā skulptūra "Kauna pīlārs" tika aizvesta trešdienas naktī, vēsta vietējie mediji.

Honkongas universitāte skulptūras nojaukšanu pamatojusi ar "juridiskiem riskiem", un norādījusi arī uz drošības riskiem, ko radot "trauslā statuja".

Honkongas prodemokrātiskās kustības aktīvisti un skulptūras autors Jenss Gelšots asi kritizē skulptūras nojaukšanu.

"Mēs esam darījuši visu iespējamo, lai darītu zināmu Honkongas universitātei, ka ļoti vēlamies savākt skulptūru un nogādāt to Dānijā," ziņu aģentūrai DPA sacīja dāņu skulptors.

Viņš norādīja, ka uzskata skulptūru par savu īpašumu, kas tikai aizdots Honkongas prodemokrātiskajai organizācijai "Honkongas Alianse Ķīnas patriotiskās demokrātiskās kustības atbalstam".

Organizācija tika aizliegta, pamatojoties uz Honkongas nacionālo drošības likumu, kuru Ķīna pieņēma pirms pusotra gada.

Likuma neskaidrais formulējums atvieglo tādu aktivitāšu ierobežošanu, ko Ķīna uzskata par graujošām, separātiskām, teroristiskām vai sazvērnieciskām, taču faktiski tas vērsts pret Honkongas administrācijas un Ķīnas vadības kritiķiem.

Likums izpelnījies starptautiskās sabiedrības kritiku, jo pārkāpj vienošanos, kas nodrošina Honkongai īpašas brīvības.

Pekina jau sen iebildusi pret statuju universitātes teritorijā, cenšoties sabiedrības atmiņā izdzēst 1989.gada 4.jūnijā notikušo Tjaņaņmeņas laukuma slaktiņu.

Kontinentālajā Ķīnā atklātas diskusijas par Tjaņaņmeņas slaktiņu ir aizliegtas, komunistiskajam režīmam cenšoties izdzēst sabiedrības atmiņu par šiem notikumiem.

Saskaņā ar Ķīnas varasiestāžu sniegtajiem oficiālajiem datiem 1989.gada 4.jūnijā, apspiežot studentu demonstrāciju Pekinas Tjaņaņmeņas laukumā, kuras dalībnieki pieprasīja demokrātisku reformu īstenošanu, gāja bojā aptuveni 300 cilvēki, taču cilvēktiesību aizstāvji un aculiecinieki apgalvo, ka upuru skaits varētu būt mērāms tūkstošos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu