Hyundai negaidīti aptur ūdeņraža auto izstrādi

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Hyundai Nexo
Hyundai Nexo Foto: Hyundai

Hyundai šobrīd ir viens no nedaudzajiem autoražotājiem pasaulē, kura klāstā ir auto ar ūdeņraža šūnu dzinēju. Tehnoloģija neapšaubāmi ir interesanta, taču tā vien izskatās, ka tā nav pietiekami daudzsološa, lai būtu dzīvotspējīga vismaz personīgo vieglo auto tirgū. Vismaz ne Hyundai skatījumā, jo Dienvidkorejas ražotājs tagad esot atteicies no degvielas šūnu elementu tālākas attīstīšanas.

Par to, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem uzņēmumā, vēsta Korejas laikraksts The Chosun Ilbo. Tas precizē, ka ūdeņraža automašīnu izstrāde ir apturēta uz laiku, taču situācija tiem neizskatās optimistiska. Ūdeņraža automašīnas joprojām ir nesamērīgi dārgas, turklāt tās nenes peļņu ražotājam un ir grūti ekspluatējamas, jo trūkst infrastruktūras to uzpildīšanai, ziņo Drom.ru.

Saskaņā ar The Chosun Ilbo informāciju, Hyundai Motor jau novembrī apturēja ūdeņraža dzinēju izstrādi, pie viena nopietni sašaurinot izstrādātaju komandu zinātniskajā un tehniskajā centrā.

Hyundai Nexo
Hyundai Nexo Foto: Hyundai

Korejas laikraksta izplatītā informācija īpaši pārsteidzoša izskatās uz vairākiem mēnešus atpakaļ prezentētā Hyundai Hydrogen Vision 2040 plāna fona, kura mērķis ir radīt veselu virkni ūdeņraža degvielas šūnu dzinēju un ar tiem aprīkotu transportlīdzekļu.

Septembrī Hyundai demonstrēja prototipu Vision FK, kas tapis sadarbībā ar horvātu firmu Rimac. Auto ir izgatavots uz Kia Stinger šasijas, bet iekšdedzes dzinēja vietā eksperimentālajā automašīnā ir divi elektromotori ar 500 kW jeb 680 ZS jaudu. Uz tā dēvētā liftbeka aizmugurējās ass degvielas tvertnes vietā atrodas ūdeņraža tvertnes. Mašīnu darbina degvielas šūnu dzinējs. Tajos ūdeņradis elektroķīmiskas reakcijas rezultātā tiek pārveidots par elektrību, kas darbina vilces motorus.

Jāpiebilst, ka Hyundai Motor klāstā kopš 2018. gada ir sērijveida ūdeņraža automobilis – krosovers Nexo.

Hyundai Nexo
Hyundai Nexo Foto: Hyundai
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu