Cilvēkiem ar kustību traucējumiem bez maksas būs pieejamas sēdslēpes apmācības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

No 1.janvāra Cēsu novada atpūtas kompleksā "Žagarkalns" bez maksas būs pieejama slēpošanas apmācība cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Apmācībās izmantos īpaši pielāgotu sēdslēpi, pavēstīja idejas iniciators un Latvijā vienīgais sertificētais sēdslēpes instruktors Dāvis Siminaitis.

Ar ziedotāju atbalstu 2021.gadā tika iegādātas divas sēdslēpes - mācību un sporta -, kas piemērotas kalnu slēpošanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Nākamā gada sākumā no ražotāja ASV tiks saņemta trešā, augstākās komforta klases sēdslēpe ar amortizatoru. Vienas sēdslēpes iegādei nepieciešami vairāk nekā 8000 eiro.

Siminaitis atzīst, ka nereti cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem slēpošana ir nesasniedzams sapnis, tomēr sēdslēpe ļauj baudīt šo ziemas aktivitāti, jo ir funkcionāli pielāgota cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Viņš skaidro, ka cilvēki, izmantojot sēdslēpes ekipējumu, pa kalnu tiek vizināti instruktora pavadībā, tādējādi nodrošinot viņu atrašanos svaigā gaisā, kā arī emocionālu gandarījumu. Pieredzējušākiem audzēkņiem ir pieejama slēpošanas apmācība, lai ar laiku varētu iemācīties slēpot patstāvīgi.

Siminaitim ir 20 gadu augstākās kategorijas slēpošanas instruktora pieredze. 2020.gadā viņš ir pabeidzis speciālus kursus Somijā, kļūstot par Latvijā vienīgo sertificēto sēdslēpes instruktoru. Izmantojot sēdslēpi, kas aizlienēta no Somijas kolēģiem, Siminaitis pagājušajā sezonā jau novadījis vairāk nekā 60 slēpošanas nodarbības cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

"Diemžēl cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem nākas atteikties no dažādām aktivitātēm, kas nav viņiem piemērotas. Sēdslēpe ir veids, kā ikviens, arī paralizēti cilvēki, var baudīt ziemas priekus un kalnu slēpošanu. Esmu gandarīts, ka nu šāds pakalpojums pieejams arī Latvijā," saka Siminaitis.

Viņš arī izsaka cerību, ka tuvāko gadu laikā katram Latvijas slēpošanas kalnam būs savas sēdslēpes un speciāli apmācīti slēpošanas instruktori, lai mūsu valstī cilvēki ar īpašām vajadzībām varētu slēpot gluži tāpat, kā tas notiek lielajos kalnu slēpošanas kūrortos visā pasaulē.

Bezmaksas slēpošanas apmācība cilvēkiem ar īpašām vajadzībām būs pieejama "Žagarkalnā", iepriekš piesakoties slēpošanas nodarbībām tīmekļvietnē "sniegadraugi.lv". Vienlaikus tīmekļvietne ir paredzēta arī visiem sniega draugiem, kuri vēlas vairāk uzzināt par šo projektu un palīdzēt, lai arī turpmāk slēpošanas apmācība cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem būtu pieejama bez maksas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu