NBS plāno iegādāties 4x4 bruņotus transportlīdzekļus (27)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš
Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas armija plāno iegādāties arī 4x4 bruņotus transportlīdzekļus un tāpat tiek domāts par jaunu kājnieku kaujas mašīnu iegādi nākotnē, Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" atzinis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Lai arī NBS nesen iegādājušies pirmos 6x6 bruņumašīnas, tie nav atteikušies arī no 4x4 projekta, jo arī šāda tipa transportlīdzekļi Sauszemes spēkiem ir nepieciešami.

"Patria" 6x6 mašīnas galvenokārt orientētas uz nodaļas lieluma vienības transportēšanu, kamēr 4x4 transports palīdzētu uz uzdevuma veikšanas vietu nogādāt 4-5 cilvēku lielu komandu, piemēram, pretgaisa aizsardzības vai prettanku izlūkošanas ekipāžu.

Tāpat nākotnē tiek domāts par jaunu kājnieku kaujas mašīnu iegādi.

"Tas nepieciešams, lai attīstītu Mehanizēto kājnieku brigādi, to paši esam apņēmuši, iestājoties NATO, ka šāda spēja mums būs. Taču tā mums ir arī reāli vajadzīga, lai nodrošinātu Latvijas aizsardzību. Kāda varētu būt šī platforma, to sāksim pētīt nākamā gada laikā, līdz ar to tas ir tālākas nākotnes projekts, kam nepieciešama gan plānošana, gan izpēte, gan finansējums," norādījis Kalniņš.

Jau ziņots, ka lai arī pirms vairākiem gadiem NBS izšķīrās par nepieciešamību iegādāties 4x4 bruņotas automašīnas, tomēr konkurss izgāzās. Pēc 4x4 spēkratu konkursa izgāšanās NBS speciālisti secināja, ka efektīvāk tomēr patlaban būtu iegādāties 6x6 bruņutransportierus.

Tāpat ziņots, ka Somijas uzņēmums "Patria" saskaņā ar augustā parakstītās vispārīgās vienošanās nosacījumiem rudenī Latvijai ir piegādājis pirmos četrus jaunos 6x6 bruņu transportlīdzekļus.

Šovasar Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņumašīnu iegādi no uzņēmuma "Patria", kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei līdz 2029.gadam.

Latvijas pasūtījuma līgumcena ir aptuveni 200 miljoni eiro, un tajā ir iekļauta transportlīdzekļu piegāde, sākotnējā uzturēšana un personāla apmācības.

Plānots, ka bruņumašīnu uzturēšana, remonts un nākotnē iespējamā modernizācija tiks veikta Latvijā. Tāpat projektā, piesaistot vietējos uzņēmējus, vienlaikus tiek gan veiktas investīcijas Latvijas ekonomikā, gan arī nodrošināta piegāžu drošība, kas bija viens no Latvijas izvirzītajiem priekšnosacījumiem, uzsākot 6x6 transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes fāzi.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu