Nausēda: Bija kļūda izmantot Taivānas nosaukumu pārstāvniecībai Viļņā (20)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda par kļūdu nodēvēja Taivānas nosaukuma izmantošanu salas pārstāvniecībai Viļņā, kas izraisījis asu Ķīnas atbildes reakciju.

"Domāju, ka ne jau Taivānas pārstāvniecības atvēršana bija kļūda, bet gan tās nosaukums, kuru ar mani nesaskaņoja," viņš sacīja otrdien intervijā ziņu radiostacijai "Žiniu radijas".

Nausēda uzsvēra, ka gan Lietuva, gan Taivāna var atvērt pārstāvniecības, kurām nav diplomātiska statusa. Vienlaikus Lietuvas prezidents pauda nožēlu, ka "pārstāvniecības nosaukums ir kļuvis par izšķirošu faktoru, kura dēļ tagad būtiski tiek ietekmētas mūsu attiecības ar Ķīnu".

"Pamatā saasinājums ir nosaukuma dēļ, un tagad mums jācīnās pret sekām, un pret Lietuvu tiek vērsti nekonvencionāla rakstura pasākumi, un tādēļ mums ir jārīkojas īpaši aktīvi un ļoti skaidri jāparāda Eiropas Savienībai (ES), ka šādi uzbrukumi, noteikts spiediens tiek vērsts pret vienu no ES dalībvalstīm," klāstīja Lietuvas prezidents.

Jau vēstīts, ka rudenī Ķīna apturēja kravas vilcienu satiksmi uz Lietuvu un pārtrauca pārtikas eksporta atļauju izsniegšanu Lietuvas uzņēmumiem, kā arī samazināja kredītlimitu un paaugstināja cenas Lietuvas kompānijām.

Decembra sākumā Ķīna izdzēsa Lietuvu no savām muitas sistēmām. Pēc laika problēmas šķietami tika atrisinātas, tomēr Lietuvas uzņēmumiem joprojām ir sarežģīti deklarēt savas preces Ķīnā.

Pekina pēdējā laikā izdara uz Lietuvu ekonomisko un diplomātisko spiedienu, reaģējot uz Viļņas lēmumu atļaut Taivānai atklāt pārstāvniecību Lietuvā, tās nosaukumā lietojot vārdu "Taivāna", jo Ķīna cenšas nepieļaut nekādus Taivānas mēģinājumus darboties kā neatkarīgai valstij. Citviet pasaulē šādu pārstāvniecību nosaukumos tiek izmantots Taivānas galvaspilsētas nosaukums "Taibei", respektējot Pekinas īstenoto "vienas Ķīnas" politiku, kas neļauj Taivānu uzskatīt par atsevišķu valsti.

ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis decembrī publicētā intervijā brīdināja, ka Lietuvas importa blokāde, kuru noteikusi Ķīna, reaģējot uz Viļņas tuvināšanos ar Taivānu, arvien lielākā mērā ietekmē uzņēmumus arī citās ES dalībvalstīs.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu