Arheologi atraduši piemīlīgu Senās Romas suņa statuju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Veicot izrakumus vietā, kur reiz bijis sens romiešu ceļš, arheologi atraduši antīku terakotas statuju ar suņa galvu.

Plaukstas izmēra statujā attēlots suns ar spicām ausīm un garu, viļņainu vilnu uz galvas un kakla. Izskatās, ka sunim ap kaklu ir kaklasiksna ar mazu medaljonu, kas karājas uz suņa krūtīm. Starp suņa ķepām savukārt atrodas kāds apaļš objekts.

Statuja tika atrasta, gatavojoties kanalizācijas nomaiņai vietā, kur reiz atradās Latīņu ceļš (Via Latina) – vairāk nekā 2000 gadu sens, nozīmīgs Senās Romas ceļš. Tā atradās aptuveni pusmetru zem zemes. Līdzās statujai atradās arī dažādi bēru artefakti, kas radīti laika posmā no 1. gadsimta pirms mūsu ēras līdz 1. gadsimtam mūsu ērā. Eksperti arī identificēja trīs mauzolejus, kas bija daļa no lielākām kapenēm.

Latīņu ceļš (Via Latina)
Latīņu ceļš (Via Latina) Foto: EPA/Scanpix

Līdz ar suņa statuju atrasto priekšmetu vidū bija neskarta keramikas bēru urna, kurā atradās jauna vīrieša kauli. Ogļu pēdas vienā no kapenēm liecina, ka tur reiz bijis ugunsgrēks, kas, visticamāk, lika romiešiem šo kapeņu kompleksu pamest, rakstīts izdevumā “ArtNews”.

Lai arī šī suņa statuja virspusēji atgādina grebtos objektus, kas tika pievienoti slīpiem jumtiem kā daļa no drenāžas sistēmas, tomēr tai trūkst vajadzīgo atvērumu, tāpēc, visticamāk, tā ir dekoratīva statuja.

Latīņu ceļš tika uzbūvēts 4. gadsimtā pirms mūsu ēras un bija aptuveni 200 kilometru garš. Visticamāk, tas kalpoja kā nozīmīgs militārais lielceļš, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Papers of the British School at Rome”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu